Web Analytics
Organizovano posmatranje ptica u Srbiji 5. i 6. oktobra - BetaRS

Organizovano posmatranje ptica u Srbiji 5. i 6. oktobra

Životna sredina | Izvor: Beta | 26.09.2024 | access_time 07:10
Organizovano posmatranje ptica u Srbiji 5. i 6. oktobra
Foto: DZPPS/Simeon Jovic
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) je pozvalo građane da krajem iduće nedelje, 5. i 6. oktobra, dođu na izlet s posmatranjem ptica.

Izleti se organizuju na više od 30 mesta širom Srbije u okviru tradicionalne manifestacije "Evropski vikend posmatranja ptica".

Posmatranje ptica kao hobi postoji od početka 20. veka, a u prethodnih 30 godina "Evropski vikend posmatranja ptica" koji organizuju ornitološke organizacije pod okriljem "BirdLife International"-a odveo je u prirodu 1,5 miliona posmatrača ptica na više od 50.000 izleta, navedeno je u saopštenju.

Na Balkanu se posmatranjem ptica bavi nekoliko hiljada ljudi, a na osnovu broja članova DZPPS-a i posetilaca izleta, vidi se da privlači sve više poklonika.

Prošle godine je na 27 izleta širom Srbije bilo više od 850 ljudi, najviše porodice s decom.

Ti izleti se uvek organizuju prvog vikend oktobra jer tada milioni ptica napuštaju staništa za gnežđenje u Evropi i sele se ka zimovalištima u Sredozemlju i u Africi.

Srbija, sa zaštićenim i drugim značajnim područjima za ptice, nalazi se na glavnoj ruti ptica, te se u ovom periodu godine može videti znatno veći broj vrsta.

Na migratornom putu ptice imaju mnogo teškoća, a najveće su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje of elektro-kablova i lova.

Izleti će biti u rezervatima i parkovima prirode Zasavica, Zlatibor, Rusanda, kao i van zaštićenih područja, u gradovima: Futoški park u Novom Sadu, Zemunski kej u Beogradu, kod Oblačinskog jezera u Nišu, Kompenzacionog jezera u Pirotu, kraj ribnjaka Svilojevo, Kapetanski rit i Bečej.

Ove godine će biti i izlet u Taraš, selo u Srednjem Banatu koje titulu "Evropskog sela roda" ima već 10 godina.

Učešće na izletima je besplatno, uz prethodnu obaveznu prijavu putem formulara na sajtu DZPPS-a, gde je naveden spisak lokacija i vreme početaka izleta.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina