Web Analytics
Hongkong treći na globalnom indeksu finansijskih centara - BetaRS

Hongkong treći na globalnom indeksu finansijskih centara

Ekonomija | 26.09.2024 | access_time 11:00
Hongkong treći na globalnom indeksu finansijskih centara
Fotografija iz vazduha prikazuje pogled na Međunarodni trgovinski centar u južnom delu Hongkonga (Sinhua/Li Gang)

Hongkong je napredovao za jedno mesto i sada je treći na globalnom nivou i prvi u azijsko-pacifičkom regionu na globalnom indeksu finansijskih centara, pokazujući status i snagu grada kao vodećeg globalnog finansijskog centra, prenosi Sinhua.

Izveštaj Globalnog indeksa finansijskih centara (GFCI) 36 objavili su britanski institut Z/Jen grupa i Kineski institut za razvoj u Šendženu, 25. septembra.

Portparol vlade Specijalnog administrativnog regiona Hongkong (HKSAR) izjavio je da su ocene Hongkonga bile među najvišim u raznim oblastima konkurentnosti, uključujući poslovno okruženje, ljudski kapital, infrastrukturu, kao i reputaciju i opšte uslove.

Rang Hongkonga u različitim sektorima finansijske industrije takođe je značajno porastao, uključujući upravljanje investicijama, osiguranje, bankarstvo i profesionalne usluge. Među njima, rang u upravljanju investicijama popeo se na prvo mesto na globalnom nivou.

Pored toga, izveštaj je procenio i finaninsijsko-tehnološku ponudu finansijskih centara, a rang Hongkonga porastao je za pet mesta dospevši na deveto mesto, čime se našao među prvih deset finansijsko-tehnoloških centara.

Portparol je izjavio da poslovanje Hongkonga u oblasti upravljanja imovinom i bogatstvom cveta, sa sredstvima pod upravljanjem koja su porasla za oko dva procenta u odnosu na prethodnu godinu na više od 31 bilion hongkonških dolara do kraja 2023.

Neto priliv sredstava dostigao je 390 milijardi hongkonških dolara, što predstavlja godišnji rast od preko 3,4 puta. Razvoj porodičnog poslovanja u Hongkongu nastavlja da dobija na zamahu. Novi program ulaganja kapitala za ulazak nastavio je da ima ogroman odziv, od kako je pokrenut u martu, sa više od 550 primljenih prijava do sada. Očekuje se da će doneti više od 16,5 milijardi hongkonških dolara ulaganja Hongkongu (jedanhongkonški dolar jednak je 0,1284 američkih dolara).

Portparol je rekao da će vlada HKSAR-a nastaviti aktivno da razume, reaguje na promene i da ih prihvata kako bi promovisala visokokvalitetni razvoj finansijskog sektora. Na berzi, proaktivno radi na povećanju širine i dubine, kao i na poboljšanju efikasnosti i konkurentnosti tržišta, uz napore da se produbi međusobni finansijski pristup između kopna i Hongkonga kako bi se dodatno ojačala uloga Hongkonga u povezivanju kopnene Kine i međunarodnih tržišta kapitala.

GFCI izveštaj se objavljuje u martu i septembru svake godine od 2007. U GFCI 36, ocenjen je 121 finansijski centar, a Hongkong je zauzeo treće mesto globalno sa ukupnom ocenom od 749.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT