Web Analytics
Ambasador Rusije: Odluka Srbije da ne uvede sankcije Moskvi dobar osnov za nastavak saradnje - BetaRS

Ambasador Rusije: Odluka Srbije da ne uvede sankcije Moskvi dobar osnov za nastavak saradnje

Politika | 26.09.2024 | access_time 14:15
Ambasador Rusije: Odluka Srbije da ne uvede sankcije Moskvi dobar osnov za nastavak saradnje
Foto: Beta/Katarina Sremcevic
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da su odnosi Beograda i Moskve utemeljeni, te da je odluka Srbije da ne uvede sankcije Rusiji dobar osnov za nastavak saradnje.

"Postoji interes Rusije da razgovara sa Srbijom iz poznatih razloga, veoma smo bliski narodi. Srbija će u svakom slučaju ostati naš partner", rekao je on na predavanju u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Dodao je da Rusija ostaje uz Beograd po pitanju Kosova, a da je jedna od kriznih tačaka u regionu Republika Srpska gde će, naveo je, štititi Dejtonski sporazum.

"Štitićemo nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije svom snagom, kao i svoju zemlju", rekao je.

On je istakao da je iluzija obećanje EU da će svi problemi u regionu biti rešeni kada se priključi Uniji, te da se na primeru Hrvatske vidi da nijedan problem nije rešen.

Na međunarodnom nivou, ocenio je, situacija se zaoštrava i međunarodna zajednica je na "ivici katastrofe, za čije posledice Zapad ne želi da ima razumevanja".

Rekao je da je cilj predavanja na temu "Rusko-srpski bilateralni odnosi u aktuelnim geopolitičkim okolnostima", da prisutnima objasni da "sve što se dešava u svetu nije rezultat specijalne operacije, već nastavak svega od ranije", čemu je i posvetio najveći deo predavanja.

Ocenio je da se u Ukrajini, na teret Ukrajinaca, vodi rat NATO i Rusije, te da je dominacija dolara u svetu neprihvatljiva i da će svi morati da se pomire sa multipolarnim svetom.

"Izolacija Rusije je mašta koja ne može da se ostvari", rekao je.

Još je izneo lični stav da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u UN bio "hrabar, tvr i dosledan" te da se izdvaja od "zajedničkog zapadnog stava".

Teme