Web Analytics
Jovanović Ćuta i ministarka Đedović Handanović o eksproprijaciji zemljišta kod Bora - BetaRS

Jovanović Ćuta i ministarka Đedović Handanović o eksproprijaciji zemljišta kod Bora

Politika | 26.09.2024 | access_time 19:35
Jovanović Ćuta i ministarka Đedović Handanović o eksproprijaciji zemljišta kod Bora

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je danas u skupštini Srbije da oko 20 porodica u selu Slatina kod Bora četiri godine nije dobilo novac od eksproprijacije zemljišta za potrebe kompanije "Ziđin majning", na šta mu je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odgovorila da je "sve uredno plaćeno".


Jovanović je, postavljajući poslaničko pitanje ministarki, naveo da na zemljištu tih porodica primenjen Zakon o eksproprijaciji, a da je Poreska uprava propisala "minimalnu cenu zemljišta".

"A ta minimalna cena na koju su oni morali da pristanu, oni ga još nisu dobili. Ostali su i bez zemlje i bez para. Pet godina se sude sa kineskom firmom 'Ziđin majning'", naveo je Jovanović.

Naveo je da je ta kineska kompanija upisana kao trajni vlasnik tog zemljišta u katastru i upitao "kom je to patrioti palo na pamet".

Ocenio je da isto sledi i u Gornjim Nedeljicama, zato što će kompanija "Rio Tinto", kako piše u projektu "Jadar", za potrebe budućeg rudnika "morati da raseli stanovništvo".

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odgovorila mu je da se rudarske aktivnosti, "u skladu sa zakonom, izvode na zemlji za koju mora biti izvršena eksproprijacija".

"To je proces koji je apsolutno transparentno vođen. U kompaniji gde država ima udeo, apsolutno nikakva zemlja nije poklonjena, niti će biti poklonjena bilo kome", dodala je ministarka.

Navela je da je zemlja koja za koju je izvršena eksproprijacija uredno plaćena.

"Neko može da tvrdi suprotno ili da bude nezadovoljan nakon što je to uradio, pristao i dogovorio... To nije razlog da pričamo sa toliko laži i dezinformacija kada je u pitanju strateško partnerstvo Srbije i 'Ziđin grupe'", kazala je ona.

Kada je u pitanju raseljavanje u dolini Jadra, ministarka je navela da tamo "nikakvog raseljavanja nema".

"Sva zemlja koja je bila potrebna, gde su ljudi živeli, je stavljena na raspolaganje, odnosno prodata. Nikakvog raseljavanja nema, nemojte da plašite ljude", kazala je Đedović Handanović.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović navela je da je "Ziđin" investirao 1,26 milijardi dolara u taj projekat i "podigla Bor i RTB Bor na noge".

"U bližoj budućnosti se očekuju nova velika ulaganja, koja će se takođe odraziti i na ekonomsku sliku Srbije, i na naš BDP"

Jovanoviću su odgovarali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, uz obrazloženje da je on tokom postavljanja pitanja pomenuo proizvodnju mleka u Gornjim Nedeljicama, koji je dobar deo izlaganja proveo govoreći o poljoprivredi, poslaniku Narodnog pokreta Srbije Miroslavu Aleksiću i pantalonama predsednika Srbije.

Poslaniku Ekološkog ustanka je odgovorio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je svoje vreme iskoristio da priča o putevima i prugama, ali i kumu poslanika Jovanovića.

Na zamerke opozicije da se na taj način trošilo vreme instituta postavljanja poslaničkih pitanja, koje se održava poslednjeg četvrtka u mesecu, kako ne bi svi mogli da dođu na red jer traje tri sata, predsednica skupštine Ana Brnabić navela da je sve po Poslovniku i da ministri imaju pravo da govore koliko žele.

Na odgovore na pitanja Aleksandra Jovanovića Ćute, drugog po redu danas, i na koja je imao dva puta po tri minuta, potrošeno je oko sat i deset minuta od ukupno tri sata za postavljanje pitanja.

Teme