Web Analytics
Gradonačelnici sa Zapadnog Balkana traže pomoć Evropske komisije za tranziciju s fosilnih goriva - BetaRS

Gradonačelnici sa Zapadnog Balkana traže pomoć Evropske komisije za tranziciju s fosilnih goriva

Tranzicija | Izvor: Beta | 27.09.2024 | access_time 11:50
Gradonačelnici sa Zapadnog Balkana traže pomoć Evropske komisije za tranziciju s fosilnih goriva
Gradonačelnici iz regiona na Zapadnom Balkanu koji zavise od uglja pozvali su Evropsku komisiju da pruži veću podršku njihovim naporima u procesu pravedne energetske tranzicije i dekarbonizacije lokalnih ekonomija.

Aarhus centar u BiH i Mreža Benkvoč za centralnu i istočnu Evropu (CEE Bankwatch Network) saopštile su danas da su tokom Sarajevske sedmice energije i klime gradonačelnici opština sa Zapadnog Balkana koje zavise od uglja podneli manifest Evropskoj komisiji, u kojem se navodi da se ti regioni suočavaju sa sve većim pritiskom tranzicije s fosilnih goriva, dok se bore s ograničenim resursima i stručnošću.

Ova inicijativa je dogovorena na sastanku u Skoplju u martu ove godine, tokom kojeg su predstavnici opština iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije ukazali na hitnu potrebu za finansijskom i tehničkom pomoći za diverzifikaciju svojih ekonomija i za podsticanje novih mogućnosti zapošljavanja.

"Ključno pitanje je bio nedostatak primera uspešnih aktivnosti na Zapadnom Balkanu u pogledu pravedne tranzicije, što je doprinelo skepticizmu i otporu među lokalnim zajednicama prema energetskoj tranziciji", navodi se u saopštenju i dodaje da problem predstavlja i to što se većina procesa planiranja pravedne tranzicije odvija uz ograničene konsultacije s lokalnim akterima.

Gradonačelnici su u manifestu istakli da se pravedna tranzicija ne može baviti samo rešavanjem potreba direktno pogođenih radnika, nego da mora pružiti podršku njihovim porodicama i celim zajednicama koje će biti pogođene tranzicijom.

U manifestu se navodi da te opštine imaju veoma ograničeni kapacitet za prikupljanje sredstava, koje je ključno jer omogućava diverzifikaciju njihovih ekonomija i osigurava da se prelazak na ekonomiju bez fosilnih goriva izvrši na pravedan način.

"Gradonačelnici su shvatili važnost potrebe da Evropska komisija direktno podrži njihove lokalne zajednice u procesu tranzicije s ekonomije zavisne od fosilnih goriva na dekarbonizovanu ekonomiju", izjavio je Denis Žiško iz Aarhus centra u BiH.

Koordinatorka za tranziciju za Zapadni Balkan u Mreži CEE Benkvoč Nevena Smilevska izjavila je da je opštinama u regionu koje zavise od uglja potrebna sva podrška koju mogu dobiti kako bi osigurale prelaz na čistu energiju.

"Ovim manifestom gradonačelnici iz najugroženijih opština pozivaju Evropsku komisiju da pruži tehničku pomoć i podrži lokalne uspešne priče, čime će se ovim opštinama omogućiti da se oslobode zavisnosti od fosilnog goriva", rekla je Smilevska.

U manifestu se navodi da bi podrška i promocija uspešnih priča malog obima inspirisala poslovnu zajednicu u regionima zavisnim od uglja i prikazala mogućnosti koje tranzicija nudi za razvoj van energetskog sektora.

Evropska komisija takođe treba da pomogne u traženju bilateralnih sporazuma sa sličnim opštinama iz država članica Evropske unije koji bi omogućili razmenu iskustava, opreme i znanja za prevazilaženje zavisnosti od fosilnih goriva.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije