Web Analytics
Kina beleži kontinuirani napredak u borbi protiv gubitka vode i zemljišta - BetaRS

Kina beleži kontinuirani napredak u borbi protiv gubitka vode i zemljišta

Svet | 27.09.2024 | access_time 11:55
Kina beleži kontinuirani napredak u borbi protiv gubitka vode i zemljišta
Fotografija prikazuje pogled na jezero Huahu u Nacionalnom prirodnom rezervatu močvare Ruoergai, u provinciji Sičuan na jugozapadu Kine (Sinhua/Sju Bingđie)

Kina je u poslednjih nekoliko godina zabeležila kontinuirani pad gubitka vode i zemljišta, zahvaljujući ogromnim naporima u tretmanu reka, jezera i rezervoara, očuvanju vode i zemljišta, kao i zaštiti ekologije i životne sredine, izjavio je Li Liangšeng, zamenik ministra za vodne resurse.

Kako prenosi Sinhua, Li je rekao je da su zahvaljujući ovim naporima stope očuvanja vode i zemljišta u Kini neprestano rasle, a ekosistemi reka i jezera su se postepeno poboljšavali. Tokom poslednjih 10 godina, tretman za sprečavanje gubitka vode i zemljišta u Kini pokrio je područje od ukupno 620.000 kvadratnih kilometara, dodao je on.

Li, koji je i predsedavajući Upravnog odbora Međunarodnog centra za istraživanje i obuku u oblasti erozije i sedimentacije (IRTCES), rekao je da, kako se uticaj globalnih klimatskih promena intenzivira, ljudske aktivnosti povećavaju, a industrijalizacija ubrzava, ekstremni vremenski događaji se javljaju sve češće, te mnoge zemlje suočavaju sa problemima sedimentacije i erozije.

Li je rekao da će IRTCES učiniti više kako bi odigrao vodeću ulogu u globalnom pitanju erozije i sedimentacije, i podržao ostvarivanje ciljeva postavljenih za devetu fazu Međuvladinog hidrološkog programa UNESCO-a.

Li je izneo ove stavove na događaju održanom 23. septembra u Pekingu, kojim je obeležena 40. godišnjica centra, osnovanog od strane kineske vlade i UNESCO-a 1984. godine.

Tokom proteklih 40 godina, centar je predvodio naučno-tehnološki napredak u oblasti erozije i sedimentacije, promovisao akademsku razmenu i odigrao važnu ulogu u jačanju međunarodne istraživačke saradnje u oblasti erozije i sedimentacije.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena