Web Analytics
PSG: Zaustaviti hiper gradnju u Mirijevu i odbaciti plan koji predviđa seču šume - BetaRS

PSG: Zaustaviti hiper gradnju u Mirijevu i odbaciti plan koji predviđa seču šume

Politika | 27.09.2024 | access_time 17:40
PSG: Zaustaviti hiper gradnju u Mirijevu i odbaciti plan koji predviđa seču šume
BETAPHOTO/MILAN ILIC

Odbornica Pokreta slobodnih građana (PSG) Jelena Baštrica podržala je danas građane koji se protive usvajanju plana regulacije za šumu Bajdina, u Mirijevu, navodeći da je potrebno odustati od "hiper gradnje" i odbaciti plan koji predviđa seču 66 hektara šume.

Baštrica je, kako se prenosi u saopštenju, na sednici opštine Zvezdara, kazala da je taj plan štetan u svakom smislu, kao i da su njegovo usvajanje sprečili građani Mirijeva pre dve i po godine.

"Za razliku od vlasnika koji se zalažu za usvajanje plana radi budućeg profita, grupa građana je čvrsto branila suprotan stav. Na tom delu beogradskog naselja predviđa se seča 66 hektara šume za izgradnju stambeno poslovnog kompleksa ogromnih dimenzija za oko 15.000 ljudi. U tom delu se nalazi više potencijalnih klizišta i svaka dodatna izgradnja bi ih aktivirala. Takođe, nacrt plana je izrađen bez Studije o uticaju na životnu sredinu, uprkos zahtevnoj energetskoj i saobraćajnoj infrastrukturi, u kome nema kanalizacionog rešenja", rekla je ona.

Baštrica je navela da je posle "najtoplijeg leta", jedino preostalo da se sačuvaju šume koje daju pozitivan efekat na smanjenje temperature u urbanoj sredini.

"Postojeći plan je štetan u svakom smislu a ukoliko je stav gradskog urbaniste i gradonačelnika Beograda da je politika grada očuvanje postojećeg zelenila i proširivanje šumskog fonda, potrebno je da se odustane od hiper gradnje i odbaci plan i ukoliko dođe do novog, uzme u obzir mišljenje građana Mirijeva", zaključila je Baštrica.

Teme