Web Analytics
Dvoboj jedrilica u trci za 'Kup Amerike' prekinut kod Barselone jer nije bilo vetra - BetaRS

Dvoboj jedrilica u trci za 'Kup Amerike' prekinut kod Barselone jer nije bilo vetra

Navodi | Izvor: Beta-AP | 28.09.2024 | access_time 18:05
Dvoboj jedrilica u trci za 'Kup Amerike' prekinut kod Barselone jer nije bilo vetra
Zvaničnici trke jedrilica za "Kup Amerike" su danas zaustavili treću trku visokotehnoloških jedrilica "INEOS Britanija" i italijanske "Luna Rosa Prada Pireli" jer je vetar utihnuo i nijedan tim nije mogao da trku završi u zadatom vremenu.

Britanska jedrilica je vodila kada su se oba broda spustila s peraja na kojima plove velikom brzinom, trupovi su im se spustili u vodu i sasvim su se zaustavili.

Italijanski navijači su ipak slavili na obali kada je objavljeno da je trka zaustavljena jer nije bilo pobednika unutar vremenskog ograničenja od 45 minuta.

Finale je tako ostalo na 1:1, a treća trka bi trebalo da bude sutra, u nedelju.

Uslovi za plovidbu su se drastično promenili od petka kada je vetar nosio jedrilice uz obale Barselone brzinom do 50 čvorova (90 kilometara na sat).

Organizatori trke su danas odložili start za dva sata dok se vetar nije pojačao taman toliko da dostignu minimalnu brzinu od 6,5 čvorova (12 kilometara na sat). Ali pred peti okret oko bova obe jedrilice su se spustile s podvodnih peraja i jednostavno nisu mogle dalje.

Posada koja prva stigne do sedam pobeda će podići "Kup Luj Viton" i sledećeg meseca pokušati da za "Kup Amerike" savlada branioca titule - posadu jedrilice "Tim Emirejts Novi Zeland".

Teme