Web Analytics
Poljoprivrednici na protestu ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu - BetaRS

Poljoprivrednici na protestu ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu

Ekonomija | 29.09.2024 | access_time 13:15
Poljoprivrednici na protestu ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu
Foto: Beta/Dragan Gojic

Stotinak poljoprivrednika sa devet traktora okupilo se danas oko podne po kišovitom vremenu ispred zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, na protestu sa koga su poručili da su srpska poljoprivreda i selo na samrti.

Okupljeni nose transparente "Kad seljak opstane i Srbija opstaje – Razumite nas!", "Hoćemo dostojanstveno da živimo od svog rada", "Imamo najmanje subvencije u Evropi", "Tražimo Ministarstvo za poljoprivredu, a ne protiv poljoprivrede"...

Događaj organizuje više udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine, jer su nezadovoljni, kako su kazali, neispunjenim obećanjima države ali i generalnim stanjem u poljoprivredi.

Prema njihovim rečima, proteklo leto je bilo nezabeleženo vruće, a 72 dana zaredom nije pala "ni kap kiše", zbog čega su im usevi bili "sprženi".

Kazali su da je država morala da proglasi stanje elementarne nepogode i da poljoprivrednicima obezbedi nadoknadu štete zbog suše, kao što su to uradili u Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj.

Poljoprivrednici na protestu ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu
Foto: Beta/Dragan Gojic

Na protestu su i transparenti "Poljoprivrednici hrane stanovnike Srbije a gladni", "Vlast može da se stidi jer je 10 kilograma pšenice jednako jednoj litri dizela".

Poljoprivrednici su doneli i nadgrobni krst na kojem piše "Poljoprivreda Srbije", sa godinom smrti "2024", i ukopali ga na travnjak ispred zgrade vojvođanske vlade.

Sa sobom su u kantama poneli i suvu zemlju koju su nasuli oko krsta, a na kantama je pisalo da je reč o zemlji iz Srema, Bačke, Banata, Mačve i Pomoravlja.

Teme