Web Analytics
Premijer Vučević za KMG: Kina ima strateški pristup, nikada nas nije uslovljavala - BetaRS

Premijer Vučević za KMG: Kina ima strateški pristup, nikada nas nije uslovljavala

Politika | 30.09.2024 | access_time 15:05
Premijer Vučević za KMG: Kina ima strateški pristup, nikada nas nije uslovljavala
Foto: CMG

Premijer Srbije Miloš Vučević, pred proslavu 75. godine od osnivanja Narodne Republike Kine, govorio je za Kinesku medijsku grupu o odnosima dveju zemalja, zajedničkim projektima, zajednici zajedničke budućnosti i globalnom uticaju Kine.

''Sve ono što je Kina uradila u prethodnih 75 godina nije ostavilo samo traga na kinesko društvo, već je ostavilo uticaj na ceo svet i na celokupno čovečanstvo. Prosto su impozantni rezultati napretka i razvoja Narodne Republike Kine, ostvarenih u tih sedam i po decenija. Pre svega na iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom i socijalnom jačanju celokupne kineske zajednice, tehnološkom napretku, ali i daleko snažnijem prisustvu Narodne Republike Kine u međunarodnim odnosima'', kazao je.

Vučević je istakao da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, fantastična prilika i za srpsku, i za kinesku privredu, da još bliže sarađuju.

''Taj sporazum o slobodnoj trgovini nije se sam po sebi desio. On je plod čeličnog prijateljstva dva naroda i dogovora dva lidera, predsednika Sija i Vučića. On je kovan ili pripreman duži vremenski period. I otvara jedno novo poglavlje u saradnji naše dve države'', kazao je premijer Srbije ''Pre neki dan, mi smo imali otvaranje najveće grinfild investicije u Srbiji, to je kompanija Linglong, koja je nedaleko od Beograda, otvorila najmoderniju fabriku guma. Prvi jul ove godine je početak nove epohe naše ekonomske saradnje''.

Vučević je podsetio da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji definisano da prelazi u zajednicu Srbije i Kine za zajedničku budućnost.

''To je najveći stepen tih bilateralnih odnosa koje Narodna Republika Kina može da ponudi jednom partneru. Uvod u dalje oblike ili još intenzivnije oblike saradnje između naše dve države, i političke, ali i ekonomske, socijalne, kulturne, obrazovane, po svim segmentima'', kazao je ''Voleo bih da intenziviramo saradnju i u oblasti obrazovanja, i u oblasti javne politike, i u oblasti inovacija, tehnologije''.

Premijer Srbije je naglasio da Kina ima strateški pristup po strateškim pitanjima i da nikada nije uslovljavala saradnju.

''Kina nikada ekonomsku saradnju nije uslovljavala nekim političkim odlukama ili političke odluke uslovljavala ekonomskim merama. Velika razlika kad neko sarađuje sa vama bez bilo kakvo uslovljavanja, posebno u današnjim geopolitičkim okolnostima. I te stvari, naš narod, koji nije preterano brojan, a nažalost, nemamo ni veliku teritoriju, ne zaboravlja'', zaključio je Vučević.

Teme