Web Analytics
Ristić sa Žofreom o javnom informisanju i bezbednosti novinara - BetaRS

Ristić sa Žofreom o javnom informisanju i bezbednosti novinara

Politika | Izvor: Beta | 30.09.2024 | access_time 19:30
Ristić sa Žofreom o javnom informisanju i bezbednosti novinara
Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić je danas sa šefom Delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuelom Žofreom razgovarao o temama iz svog resora, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Ristić je govorio o "prvim rezultatima intenziviranog dijaloga sa akterima na medijskoj sceni" da bi se, kako je navedeno, "nastavio dalji zajednički rad na njenom kontinuiranom razvoju".

"Sagovornici su postigli potpunu saglasnost u vezi sa time da su recentni zakonski propisi u oblasti javnog informisanja plod dugotrajnog i inkluzivnog dijaloga, odnosno učešća svih zainteresovanih strana. Saglasili su se i sa time da se tako inkluzivno usvojeni zakoni moraju u potpunosti i dosledno sprovoditi" navedeno je u saopštenju.

Naglašena je i potreba daljeg unapređenja zakonodavnog okvira i njegovog usaglašavanja sa najnovijim regulativama Evropske Unije, kao i nužnost pune implementacije propisa.

Žofre je istakao važnost sprovođenja usvojenih medijskih zakona slovom i duhom u skladu sa usvojenom Medijskom strategijom Srbije i s preporukama najnovijeg Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji.

Ristić je obavestio Žofrea da je ove godine 40 odsto manje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara u odnosu na isti period prethodne.

Ambasador je podsetio na važnost da nadležni organi efikasno procesuiraju sve napade na novinare i da te napade javno osude državni zvaničnici, preneto je u saopštenju.

Razgovarali su i o medijskom pluralizmu i snaženju demokratskih kapaciteta društva u oblasti javnog informisanja.

Teme