Web Analytics
Matić: Nacionalni dan davanja ove godine posvećen mladima, prvi put i Festival filantropije - BetaRS

Matić: Nacionalni dan davanja ove godine posvećen mladima, prvi put i Festival filantropije

Društvo | 01.10.2024 | access_time 13:20
Matić: Nacionalni dan davanja ove godine posvećen mladima, prvi put i Festival filantropije
Foto: Pixabay

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić rekao je danas da će ovogodišnji Nacionalni dan davanja, koji se slavi 9. oktobra biti posvećen organizacijama kojima su ključna tema mladi u različitim sferama, kao i da će, na taj dan, po prvi put biti održan i Festival filantropije na kom će 25 organizacija civilnog društva predstaviti svoj rad zainteresovanim građanima.

Matić je na konferenciji za novinare povodom početka kampanje za ovogodišnji Nacionalni dan davanja kazao da će taj dan biti posvećen mladima jer je, kada je reč o davanju, fokus na mlade osobe veoma mali.

Kako je kazao, na taj dan se obeležavaju i slave filantropija, solidarnost i kultura davanja.

Sedmi po redu, Nacionalni dan davanja, u Beogradu će se 9. oktobra proslaviti na dve lokacije, od kojih će jedna biti u Prostorijama privredne komore Srbije gde će biti održan susret biznis sektora i organizacija civilnog društva nakon kog će biti dodeljena priznanja najvećim filantropima u prethodnoj godini.

"Želimo da kompanije budu društveno odgovorne i dobiju mogućnost da se upoznaju sa projektima koji postoje a vezani su za mlade", kazao je Matić.

Druga lokacija biće u parku na Topličinom vencu, gde će biti održan Festival filantropije, na kom će organizacije koje se bave mladima svoje program predstaviti građanima i razgovarati sa onima koji hoće da učestvuju u davanju.

Predsednica Upravnog odbora Krovne organizacije mladih (KOMS) Gordana Adamov, koja će učestvovati na Festivalu filantropije rekla je da država ne izdvaja dovoljno novca za mlade kao i da postoji stereotip da su mladi nezainteresovani i pasivni, dok ustvari nemaju podršku da kreiraju promene u okruženju.

"Samim tim što nemamo podršku naših insitucija, prinuđeni smo da pišemo projekte i tražimo sredstva od različitih donatora, te imamo i situaciju da već nekoliko meseci traje kampanja u kojoj se negativno ocenjuju nevladine organizacije kao strani plaćenici, iako nemaju drugog načina da dođu do sredstava", rekla je ona.

Analitičar i edukator u Centru za nestalu i zlostavljanu decu Slobadan Negić rekao je da kada se o mladima govori kao nezainteresovanim to znači da oni samo primaju modele onoga što ih okružuje, što zapravo pokazuje da je društvo nezainteresovano za njih.

Kako je kazao, civilni sektor je "na udaru", a finansiranje je "surova realnost" sa kojom su suočeni.

Negić je najavio i da Centar za nestalu i zlostavljanu decu organizuje završne faze boravka za decu sa problemom ponašanja, koji će biti pokrenut u Novom Sadu, sa ciljem da ta ustanova primi mlade koji su napravili neki pristup i posveti im se.

Na festivalu filantropije svoj program predstaviće i organizacija SOS dečija sela Srbija koja radi sa mladima iz ranjivih grupa kako bi dobili priliku da se socijalno i ekonomski integrišu u društvo.

Teme