Web Analytics
Od osnivanja EXIT doneo preko 270 miliona evra privredi Srbije - BetaRS

Od osnivanja EXIT doneo preko 270 miliona evra privredi Srbije

Ekonomija | 02.10.2024 | access_time 13:00
Od osnivanja EXIT doneo preko 270 miliona evra privredi Srbije
Foto: Exit/promo
EXIT festival je svojim izdanjem za 2024. godinu doneo značajan doprinos privredi Novog Sada i Srbije, u iznosu od 23,7 miliona evra, čime je ukupni ekonomski efekat festivala od njegovog osnivanja dostigao preko 270 miliona evra. 

Ovi podaci proistekli su iz istraživanja koje sprovodi "TIM Centar" iz Novog Sada, a koje se realizuje svake godine tokom trajanja festivala. Istraživanje obuhvata posetioce Exita iz Srbije, regiona i inostranstva, sa ciljem analize strukture publike, ekonomskih rezultata i doprinosa turizmu.

Ovog jula, EXIT je okupio više od 210.000 posetilaca iz čak 120 zemalja sveta. Posetioci iz inostranstva činili su 67 odsto ukupne publike. Zanimljivo je da je 83,3 odsto ispitanika izjavilo da su u Novi Sad došli isključivo zbog festivala, što potvrđuje da EXIT igra ključnu ulogu u pozicioniranju Novog Sada i Srbije na globalnoj turističkoj sceni. 

Najviše inostranih gostiju stiglo je iz Mađarske, Nemačke, Turske, Rusije, Austrije, Holandije, Engleske, Rumunije, Francuske, Italije, Grčke, Bugarske, Češke, Slovačke, ali i iz Meksika, Australije, Argentine, Indije i Senegala. U regionu su prednjačili posetioci iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ove godine, čak 46 odsto posetilaca na Petrovaradinskoj tvrđavi bili su prvi put na festivalu.

Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 592 evra, što je porast od 25 evra u odnosu na prethodnu godinu. Turisti iz Zapadne Evrope trošili su u proseku 832 evra, dok je prosečna potrošnja posetilaca iz Istočne Evrope iznosila 688 evra, što predstavlja značajan rast od 64 evra u poređenju sa prošlom godinom. Posetioci izvan Evrope su imali najveću prosečnu potrošnju, trošeći u proseku 981 evro, što je gotovo 88 evra više po osobi nego prošle godine.

Jednako značajna kao i doprinos domaćoj privredi jeste i međunarodna promocija Novog Sada i Srbije, koja se odvija pre, tokom i nakon EXIT festivala, a koju međunarodni mediji klasifikuju kao neprocenjivu. 

Više od dve decenije, posetioci, izvođači, kao i najugledniji svetski mediji, sa Petrovaradinske tvrđave odnose u svet izuzetne utiske o festivalskom gostoprimstvu, jedinstvenoj lokaciji, vrhunskoj organizaciji i muzičkom programu, ali i o turističkoj ponudi i lepoti Novog Sada i Srbije.

Prosečna starost posetilaca koji su učestvovali u anketi iznosila je 25,3 godine, što je gotovo identično kao prethodne godine (25,5). Visokoobrazovani posetioci, uključujući studente, činili su 72 odsto publike. Među prvih pet omiljenih bina našle su se Tesla Universe stage, mts Dance Arena, Visa Fusion, No Sleep i Gang Beats.

Ove godine, poseban fokus je stavljen na mentalno zdravlje, kroz poruke podrške i osnaživanja vidljive širom Petrovaradinske tvrđave, kao i radom Centra SRCE i aktivnostima kampanje "Živi uživo". Tokom razgovora sa posetiocima, akcenat je stavljen na teme u vezi sa mentalnim zdravljem i digitalnom zavisnošću. 

Značajan podatak je da 87 odsto ispitanika oseća da EXIT pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje. Istraživanje je takođe pokazalo da posetioci dnevno koriste telefon u proseku 4,6 sati, što naglašava potrebu za povećanjem svesti o digitalnoj zavisnosti, na čemu će EXIT nastaviti da radi.

Istraživanje je sproveo novosadski „TIM Centar“ na reprezentativnom uzorku od 1.354 posetilaca, isključivo onih koji su kupili ulaznice, dok su radno angažovani na festivalu bili isključeni iz istraživanja.

Teme