Web Analytics
Čuvar pandi vođen veštačkom inteligencijom u ZOO vrtu u Madridu - BetaRS

Čuvar pandi vođen veštačkom inteligencijom u ZOO vrtu u Madridu

Tehnologija | 04.10.2024 | access_time 12:10
Čuvar pandi vođen veštačkom inteligencijom u ZOO vrtu u Madridu
Foto: Xinhua/Gustavo Valiente
Jedinstveni čuvar u zoološkom vrtu, razvijen korišćenjem veštačke inteligencije (AI) i sintetičke biologije, pridružio se timu za podršku divljim pandama u ZOO vrtu Madrid Akvarijum (Madrid Aquarium) pružajući informacije o Đin Siju i Džu Ju, paru panda koji je stigao iz Kine u aprilu.

Irenia, digitalni avatar koji je prethodno bio predstavljen na TikTok kanalu zoološkog vrta i pružao edukativne informacije o pandama, sada je napravila značajan iskorak, nudeći posetiocima informacije u realnom vremenu.

Razvijena od strane stručnjaka za iskustvo potrošača, sajber bezbednost i velike podatke, Irenia se sada prikazuje na velikom ekranu postavljenom iza kaveza sa divljim pandama u zoološkom vrtu.

Kao stručnjak za sve što je vezano za pande, Irenia koristi tehnologiju oblaka (cloud) da odgovara na pitanja posetilaca o životinjama i drugim aspektima zoološkog vrta na engleskom i španskom jeziku, uključujući video i ilustracije u svojim odgovorima.

Sa veštačkom inteligencijom, njen bazen znanja i jezičke veštine nastavljaju da rastu, omogućavajući joj da prepozna da li komunicira s odraslom osobom, detetom ili posetiocem sa invaliditetom i da prilagodi svoje razgovore u skladu s tim.

"Sa Irenijom, ne samo da smo napravili veliki korak napred u poboljšanju iskustva posetilaca u zoološkom vrtu, već smo i postavili temelje za to kako će veštačka inteligencija pozitivno i dinamično revolucionarno uticati na obrazovanje i zabavu", rekao je Serhio Palomo, marketinški direktor zoološkog vrta, u saopštenju za štampu.

Đin Si i Džu Ju, oboje rođeni 2020. godine, stigli su u Madrid u aprilu nakon obnavljanja sporazuma o zaštiti divljih panda sa Kineskom asocijacijom za očuvanje divljih životinja. Planirano je da ostanu u Španiji narednih 10 godina.

Zoološki vrt Madrid Akvarijum je dobio svoj prvi par divljih panda iz  Kine 1978.


Teme