Web Analytics
UN osudile napad Izraela na palestinski izbeglički logor - BetaRS

UN osudile napad Izraela na palestinski izbeglički logor

Politika | Izvor: Beta | 04.10.2024 | access_time 21:25
UN osudile napad Izraela na palestinski izbeglički logor
Ujedinjene nacije su danas kao "nezakonit" osudile napad Izraela iz vazduha na palestinski izbeglički logor u Tulkaremu, na okupiranoj Zapadnoj obali, gde je u četvrtak poginulo 18 ljudi.

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji traži nezavisnu istragu tog napada koji je najsmrtonosniji na Zapadnoj obali još od 2000. godine.

Kancelarija je saopštila da je taj napad deo "duboko zabrinjavajuće nezakonite upotrebe sile" izraelske vojske na Zapadnoj obali.

Te operacije su prouzrokovale veliku štetu Palestincima i oštetile zgrade i infrastrukturu, što je, kako je objavljeno, "još jedan jasan primer da IDF (Izraelske bezbednosne snage) sistematski pribegavaju ubitačnoj sili koja često nije neophodna i nesrazmerna je, pa je zato nezakonita".

Izraelska vojska tvrdi da je njenim napadom na izbelički logor u Tulkaremu likvidiran lokalni lider Hamasa koji je navodno pripremao napad na Izrael povodom godišnjice početka rata Izraela i Hamasa 7.oktobra prošle godine.

Portparol predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa je napad opisao kao gnusni zločin i masakr.


Teme