Web Analytics
Lučki radnici u SAD odložili štrajk do posle izbor, veliki plus za vladu - BetaRS

Lučki radnici u SAD odložili štrajk do posle izbor, veliki plus za vladu

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 04.10.2024 | access_time 23:50
Lučki radnici u SAD odložili štrajk do posle izbor, veliki plus za vladu
Oko 45.000 lučkih radnika širom SAD vraća se na posao pošto je njihov sindikat postigao sporazum o odlaganju štrajka koji je mogao izazvati opšte nestašice i poskupljenja robe baš uoči novembarskih predsedničkih izbora i najveće, prednovogodišnje sezone kupovine.

To je veliki plus za administraciju američkog predsednika, demokrate Džozefa Bajdena i predsedničku kandidatkinju te stranke, potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

Po sporazumu, Međunarodna asocijacija lučkih radnika odlaže trodnevni štrajk do 15. januara da bi u međuvremenu pregovarala o novom kolektivnom sporazumu s Američkom pomorskom alijansu koja zastupa luke i prevoznike, saopštile su obe strane.

Osoba upoznata s tim koja je tražila anonimnost je rekla da su luke povećale ponudu za povećanje plate lučkim radnicima u narednih šest godina sa prvobirno ponuđenih 50 na 62 odsto, a sindikati su tražili povicu od 77 odsto jer im je inflacija pojela plate.

O svakom povećanju članovi sindikata moraju glasati.

Pregovori će obuhvatiti i automatizaciju luka, za koju sindikati kažu da će smanjiti broj radnih mesta, i drugim pitanjima koja su lučke radnike izvela u štrajk prvi put od 1970-ih godina.

Sporazumom se štrajk, kao i potencijalne nestašice i poskupljenja, prebacuju za posle izbora i šoping sezone u SAD, čime se eliminiše i potencijalna odgovornost za to potpredsednice SAD Kamale Haris.

To je veliki plus za administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena koja sebe ističe kao najviše prijateljsku prema sindikatima u istoriji SAD.

Da je došlo do nestašica, to bi poguralo inflaciju koja je jedan od ključnih izvora nezadovoljstva američkih glasača od pandemije virusa kovid-19. 

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT