Web Analytics
Pištaljka: Državni revizori potvrdili naše istraživanje o poslovanju RTS-a - BetaRS

Pištaljka: Državni revizori potvrdili naše istraživanje o poslovanju RTS-a

Društvo | 05.10.2024 | access_time 12:10
Pištaljka: Državni revizori potvrdili naše istraživanje o poslovanju RTS-a
prt.scr pistaljka.rs

Istraživački portal Pištaljka saopštio je danas da je Državna revizorska institucija (DRI) potvrdila njegovo istraživanje da je "rukovodstvo Radio-televizije Srbije samo u prošloj godini nepropisno i netransparentno dalo 3,5 milijarde dinara (30 miliona evra) za kupovinu programa od spoljnih produkcija".


"Državni revizori obavili su kontrolu pošto je Pištaljka javnosti otkrila kako RTS angažuje spoljne produkcije za proizvodnju programa i kako te produkcije onda koriste opremu i radnike javnog servisa za snimanje emisija. Ovo je i predmet istrage tužilaštva koja već godinu i po dana tapka u mestu", navele je Pištaljka.

Kako je ovaj portal naveo, DRI je "proveravala nabavku programskih sadržaja i otkrila niz nepravilnosti".

"DRI od rukovodstva RTS-a nije uspela da sazna način i kriterijume po kojima su planirali i procenjivali vrednost programskih sadržaja. 'Ustanova nije dokumentovala na koji je način planirala potrebe i odredila procenjenu vrednost nabavki programskih sadržaja iskazanih u iznosu od 3.500.000.000 dinara, što nije u skladu sa članom 20 Pravilnika o bližem uređivanju postupka javne nabavke i datim instrukcijama za planiranje'", navedeno je u izveštaju.

Uz to, navedeno je da je "menadžment javnog servisa preraspodelio skoro 773 miliona dinara na programske sadržaje koji nisu bili obuhvaćeni finansijskim planom koji je Upravni odbor odobrio".

Pištaljka je istakla da je pisala "o svim ovim nepravilnostima u radu javnog servisa koji građani većinski finansiraju, a upravo je zbog značajne zainteresovanosti javnosti za poslovanje RTS-a, DRI i sproveo reviziju".

Takođe je istakla da je "rukovodstvu RTS-a, DRI dao rok od 90 dana da ispravi utvrđene nepravilnosti i pozvao javni servis da nabavke raspisuje u skladu sa propisima".

Teme