Web Analytics
Mali: Srbija, ako se izuzmu članice EU, jedina zemlja u regionu sa investicionim rejtingom - BetaRS

Mali: Srbija, ako se izuzmu članice EU, jedina zemlja u regionu sa investicionim rejtingom

Ekonomija | 05.10.2024 | access_time 16:25
Mali: Srbija, ako se izuzmu članice EU, jedina zemlja u regionu sa investicionim rejtingom
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DR

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija dobila investicioni kreditni rejting, jedina od svih zemalja u ovom regionu izuzev članica Evropske unije, i da se time otvaraju vrata velikim svetskim profesionalnim investitorima.


Ministarstvo finansija je saopštilo da je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P Global Ratings" povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Mali je u intervjuu za list "Politika" rekao da očekuje da sledeće godine i druge dve rejting agencije donesu ocenu o investicionom rejtingu za Srbiju.

"Kreditni rejting oslikava sposobnost i spremnost zemlje da svoje finansijske obaveze izmiruje na vreme i u potpunosti. Znamo odlično koliko su investicije značajne i šta one sve vuku. Pre svega, razvoj BDP-a, nova radna mesta, i tako dalje. Agencije za kreditni rejting imaju značajan uticaj na finansijso tržište, jer investitori upoređuju stepen rizika koji je za njih prihvatljiv", kazao je ministar.


Tabaković: Istorijski rejting za Srbiju, naporni rad Vlade i NBS, uz viziju predsednika Vučića

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da je povećanje kreditnog rejtinga Srbije još jedna potvrda da su "Vlada i NBS zajedničkim naporima i uz viziju i mudre politike i odluke predsednika Aleksandra Vučića prethodnih godina odgovorno vodile ekonomsku politiku zemlje".
Ona je, u pisanoj izjavi, istakla da je "ovo mesto zasluženo i pripada i da je ovo istorijski iskorak kojim se potvrđuje da je Srbija ušla u red zemalja koje su posebno važne na svetskoj investicionoj mapi".

„Dobijanje rejtinga investicionog ranga od strane agencije Standard & Poor’s dodatno nas obavezuje da i u narednom periodu nastavimo da čuvamo makroekonomsku stabilnost i povoljne izglede rasta, kao i da dalje jačamo i razvijamo našu ekonomiju. Verujem da će ovakav naš pristup rezultirati daljim unapređenjem kreditnog rejtinga i u narednim godinama”, zaključila je Tabaković, podsetivši na sadržaj odluka o povećanju kreditnog rejtinga.

Kako je navela, povećanjem kreditnog rejtinga Srbije na nivo BBB-, Srbija je prvi put u svojoj istoriji svrstana među zemlje s kreditnim rejtingom investicionog ranga.

"Odluka o povećanju kreditnog rejtinga doneta je u uslovima povoljnih makroekonomskih izgleda zemlje i povećane otpornosti na spoljne šokove zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike, koje se očekuje i u narednim godinama", ukazala je Tabaković.

Teme