Web Analytics
CMG: Tehnički timovi Kine i EU nastavljaju pregovore o carinama na električna vozila - BetaRS

CMG: Tehnički timovi Kine i EU nastavljaju pregovore o carinama na električna vozila

Ekonomija | 06.10.2024 | access_time 14:05
CMG: Tehnički timovi Kine i EU nastavljaju pregovore o carinama na električna vozila
Evropska unija (EU) glasala je za uvođenje carina do 45 odsto na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, što je potez koji je izazvao značajno protivljenje više država članica EU i automobilske industrije, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Kao odgovor, Kineski savet za unapređenje međunarodne trgovine izrazio je čvrsto protivljenje, dodajući da Kina i EU treba da reše svoje nesuglasice kroz dijalog kako bi se došlo do rešenja koje je u skladu sa interesima obeju strana.

Kinesko ministarstvo trgovine je takođe izrazilo snažno protivljenje odluci EU, smatrajući je "nepravednom, neusklađenom i nerazumnom", dok je priznalo političku spremnost EU da nastavi pregovore.

Tehnički timovi iz Kine i EU nastaviće razgovore 7. oktobra.

Evropska komisija je saopštila da je predlog o uvođenju carina na električna vozila iz Kine dobio neophodnu podršku zemalja članica EU za usvajanje. Glasanje je otkrilo podeljeni blok: 10 članica podržalo je tarife, 12 je bilo uzdržano, a pet – uključujući Nemačku, najveću ekonomiju EU i ključnog proizvođača automobila – glasalo je protiv njih.

"Uprkos glasanju za potencijalne kaznene tarife protiv Kine, Evropska komisija Ursule fon der Lajen ne bi trebalo da izazove trgovinski rat. Potrebno nam je rešenje putem pregovora", napisao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner na platformi Iks u petak.

Dan ranije, ministar je takođe upozorio na platformi da bi tarife na kineska električna vozila "bile pogrešne", rekao je on "Moramo otvoreno da govorimo i pregovaramo sa Kinom – ali trgovinski ratovi imaju samo gubitnike", dodao je.

Najava je takođe izazvala negodovanje automobilske industrije, koja smatra da je greška i poziva na dalje pregovore.


Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT