Web Analytics
Međunarodni spasilački timovi stižu u Bosnu i Hercegovinu nakon katastrofalnih poplava - BetaRS

Međunarodni spasilački timovi stižu u Bosnu i Hercegovinu nakon katastrofalnih poplava

Region | 06.10.2024 | access_time 14:25
Međunarodni spasilački timovi stižu u Bosnu i Hercegovinu nakon katastrofalnih poplava
Spasilački timovi iz država susednih Bosni i Hercegovini (BiH) kao i iz članica Evropske unije udružili su danas snage da raščiste ruševine i pronađu nestale u poplavama i klizištima koji su opustošili delove te zapadno-balkanske zemlje, javljaju agencije.


Bosna i Hercegovina je zatražila pomoć EU nakon jake kiše koja je tokom noći u petak ostavila čitava područja pod vodom, dok su klizišta uništila puteve i mostove, usmrtivši najmanje 18 osoba, piše Asošiejted pres.

Zvaničnici su saopštili da se još najmanje 10 ljudi vodi kao nestalo, od kojih mnogi u selu Donja Jablanica, u južnoj Bosni, koje je skoro potpuno zatrpano.

Tamošnji stanovnici kažu da su čuli jaku buku i videli kako kuće nestaju u klizištu, pred njihovim očima.

Luigi Soreca, koji vodi misiju EU u Bosni, rekao je da EU stoji uz BiH i da timovi stižu da pomognu. BiH je zemlja kandidat za članstvo u 27-članom bloku, podsećaju agencije.

Vlasti su saopštile da su hrvatski spasioci već stigli, a očekuje se da će posle podne biti raspoređen tim iz Srbije, a zatim slovenački tim sa specijalno utreniranim psima.

Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Češka i Turska takođe su ponudile pomoć, navodi se u saopštenju vlade.

Nedelja je i dan lokalnih izbora u BiH, ali su vlasti odložile glasanje u regionima pogođenim poplavama.

Osiromašena i etnički podeljena, BiH se bori da se oporavi nakon brutalnog rata 1992-95. Zemlju muče političke prepirke i korupcija, što koči njenu kandidaturu za EU, izveštavaju agencije.

Teme