Web Analytics
PKS i Privredna komora Dubaija potpisale memorandum o saradnji - BetaRS

PKS i Privredna komora Dubaija potpisale memorandum o saradnji

Ekonomija | 07.10.2024 | access_time 13:35
PKS i Privredna komora Dubaija potpisale memorandum o saradnji
Foto: Beta

Privredna komora Srbije (PKS) potpisala je danas u Beogradu sa Privrednom komorom Dubaija Memorandum o saradnji u okviru poslovnog foruma "Kako poslovati u Dubaiju", na kojem učestvuje više od 60 firmi iz Srbije i 12 kompanija Dubaija.

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović kazala je na otvaranju foruma, na kome učestvuju kompanije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, trgovine, mašinske, industrije tekstila i mode, IT i sektora inovacija, kako očekuje intenzivniju saradnju dve zemlje i naglasila da su brojne investicije UAE pomogle rastu srpske privrede u proteklom periodu.

Ona je istakla da je ponosna i na Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između Srbije i UAE koji će, kako je navela, dodatno ojačati saradnje dve zemlje.

Mesarović je podsetila da pojedine kompanije iz UAE već posluju u Srbiji popout DP World koja upravlja lukom u Novom Sadu ili komanije Al Dahra u domenu poljoprivrede.

"Ekonomska saradnja Srbije i UAE je u usponu. Priliv neto direktnih investicija iz UAE od 2012. godine iznosio je 711,8 miliona evra, a u 2023. ukupna spoljnotrgovinska razmena bila je 147 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 111,4 miliona evra i ostvaren je rast od 35,3 odsto, poredeći prethodnu godinu, dok je uvoz bio 35,6 miliona evra, sa rastom od 127,5 odsto", kazala je ministarka.

Mesarović je istakla i da je težnja da u ovoj godini iznos spoljnotrgovinske razmene Srbije i UAE bude i veći.

Ona je privrednicima iz Dubaija govorila i o ekonomskim reformama Srbije i istakla i da je Srbija prvu put u istoriji pre par dana dobila investicioni rejting kao jedina u regionu i jedina od kandidata za članstvo u EU.

To znači, kako je istakla, da je Srbija ušla u rang zemalja koje su razvijene, odnosno sigurne i bezbedne za ulaganje.

Dodala je da investicioni rejting predstavlja signal ulagačima da dođu u Srbiju.

Naglasila je i da Srbija, uz pomoć sporazuma o slobodnoj trgovini i preferencijalnijm uslovima razmene sa više zemalja, trenutno ima lakši pristup tržištu od 2,8 milijardi ljudi.

Ona smatra da su za saradnju dve zemlje posebno perspektivni poljoprivredno-prehrambeni sektor, odnosno osim distribucije proizvoda i upravljanje poljoprivrednim zemljištem, tu su, kako je dodala, i sektor energetike, posebno oblast OIE.

"Prostor za saradnju vidimo i u domenu zaštite životne sredine, posebno u upravljanju otpadom i otpadnim vodama, zaštiti prirode i energetske efikasnosti", rekla je Mesarović i dodala da kao perspektivne oblasti za privrednu razmenu vidi i IT sektor, ali i sektor turizma.

Predsednik i generalni direktor Privredne komore Dubaija Muhamed Luta (Mohammad Lootah) kazao je da će Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) "omogućiti smanjivanje do 96 odsto carinskih tarifa između dve zemlje i trebalo bi da unapredi međusobnu trgovinu na oko 500 miliona dolara u naredne dve godine".

On očekuje da se vrednost trgovine između dve zemlje višestruko poveća kada se Sporazum bude aktivirao.

"Strateška lokacija Dubaija omogućava gradu da postane globalno čvorište za međunarodnu distribuciju i da se razviju najveći logistički punktovi za trgovinu hranom. Srbija se može nadati da unapredi zvoz preko Dubaija na Bliski istok i da se širi na Afriku i Aziju", rekao je Luta.

Podsetio je da trenutno Privredna komora Dubaija ima 31 kancelariju širom sveta i da ta mreža može da pomogne preduzećima iz Srbija da se šire na globalnom nivou.

Dodao je i da će danas delagacija kompanija iz Dubaija prilikom nekoliko poseta istražiti različite mogućnosti za saradnju i ulaganje u Srbiji.

Potpredsednik i član UO PKS Milovan Kocić je istakao da Srbija ni sa jednom zemljom nije imala tako naglo oživljavanje međusobne saradnje kao sa UAE u poslednjih nekoliko godina.

"Polako, ali sigurno postajemo strateški partneri ne samo napolitičkom već i na ekonomskom planu, čemu u prilog govore velike investicija UAE u Srbiju, ali i velika zainteresovanost poslovne zajednice kompanija iz Srbije da posluju na tržištu te zemlje, a posebno u Dubaiju", kazao je on.

Podsetio je da je i do sada UAE sa Srbijom, kroz svoje ulaganja, delio iskustva, praksu i znanje, ističući da je to partner koji ima inovativni pristup privredi.

"UAE su u proteklih 13 godina u Srbiju investirali više od 700 miliona evra, uglavnom u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, transporta i logistike, ali i u sferi prečišćavanja otpadnih voda", kazao je Kocić.

Istovremeno, kako je dodao, kompanije iz Srbije iz oblasti proizvodnje hrane i IT industrije već godinama učestvuju na velikim sajamskim manifestacijama u UAE.

"Mi imamo kvalitetne proizvode koji UAE uvoze kao što su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, pa je tako Srbija na šestom mestu liste uvoznika jabuka u UAE, a na listi uvoznika smrznute maline u tu zemlju ja na prvom mestu", naveo je predstavnik PKS.

Prema njegovim rečima, u UAE se izvoz i proizvodi srpske drvne i hemijske industrije, kao i IT sektora.

"Predstavništvo PKS u Dubai predstavlja hab za saradnju sa ostalim zemljama Persijskog zaliva, očekujemo i da Srbija, zahvaljujući pozitivnom poslovnom ambijentu, kao i sporaziumima o slobodnoj tergovini sa Rusijom, Kinim, Egiptom, EFTA i CEFTA bude preoznata kao čvorište za poslovnu saradnju UAE sa zemljama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope", kazao je on.

Naveo je da će na današnjem forumu privredna delegacija iz Dubaija imati priliku da odabaranim kompanijama iz Srbije, a koje pripadaju sektorima prehrambene industrije i poljoprivrede, preko građevinske industrije, IT, turizma i ugostiteljstva, ostvari direktan kontakt i predstavi svoje ideje i ponude za saradnju.

Ambasador UAE u Srbiji Ahmed Almenhali (Ahmed Almenhali) kazao je da je Pivredna komora Dubauja zainteresovana za tržište Srbije jer je vodeće u regionu.

On je naveo da ekonomski odnosi dve zemlje beleže konstatantan paredak, te da su kompanije iz UAE ostvarile značajan uspeh u Srbiji u različitim sektorima.

"Cilj nam je da pronađemo mehanizme koji će olakšati malim i srednjim preduzećima da iskoriste pun potencijal, čime će bilateralna saradnja biti unapređena. Forum će doprineti uspostavljanju jačanja odnosa između privrednika dveju zemalja", rekao je Almenhali.

 

Ceo video materijal dostupan OVDE

Teme