Web Analytics
U Srbiji izdata prva dozvola za emisije gasova sa efektom staklene bašte - BetaRS

U Srbiji izdata prva dozvola za emisije gasova sa efektom staklene bašte

Životna sredina | Izvor: Beta | 07.10.2024 | access_time 14:55
U Srbiji izdata prva dozvola za emisije gasova sa efektom staklene bašte
U Srbiji je danas izdata prva dozvola za emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG), saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Precizirano je da se time po prvi put postrojenjima u Srbiji uvode obaveze monitoringa i izveštavanja o emisijama GHG na nivou energetskih i industrijskih postrojenja u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama i pratećim podzakonskim propisima.

Državna sekretarka Sandra Dokić, koja je potpisala prvo rešenje o dozvoli za emisije gasova sa efektom staklene bašte, kazala je da je Ministarstvo uložilo značajne napore kako bi olakšalo i ubrzalo proces izdavanja dozvola.

"Proces podnošenja zahteva za dozvolu i prateće dokumentacije u potpunosti digitalizovan i vrši se putem e-GHG platforme kojoj se može pristupiti putem internet stranice Ministarstva", kazala je Dokić.

Dodala je da e-GHG platforma istovremeno omogućava jednostavniju komunikaciju između operatera i Ministarstva, odnosno Agencije za zaštitu životne sredine i u njoj se nalaze sva relevantna uputstva, smernice, podzakonski akti i informacije za operatere.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina