Web Analytics
MAT: U Srbiji BDP za osam meseci 2024. porastao četiri odsto, inflacija među najvećim u EU - BetaRS

MAT: U Srbiji BDP za osam meseci 2024. porastao četiri odsto, inflacija među najvećim u EU

Ekonomija | 08.10.2024 | access_time 15:40
MAT: U Srbiji BDP za osam meseci 2024. porastao četiri odsto, inflacija među najvećim u EU
Foto: Pixabay/Gam-Ol
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za osam meseci ove godine, međugodišnje je uvećan za približno četiri odsto, a inflacija je među najvećim u EU, navedeno je u poslednjem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), objavljeno je danas.


"Rast obima ukupne industrijske proizvodnje u avgustu je međugodišnje usporio na 0,9 odsto. U tom okviru, dinamika prerađivačkog sektora je ostala zadovoljavajuća sa rastom od pet odsto, što se ne može reći i za energetski sektor, koji je kolateralna šteta, pre svega, zbog loših hidroloških prilika", naveli su stručnajci MAT-a.

Dodaje se da je suvo i toplo leto "opustošilo i primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja će se na nivou godine redukovati, verovatno za osam odsto".

U avgustu je, kako je navedeno, registrovan rast spoljnotrgovinske razmene, ali vrednost robnog uvoza znatno nadmašuje vrednost realizovanog izvoza.

Nastavljen je, kako je istaknuto, snažan međugodišnji rast realnog prometa u trgovini na malo i prosečnih zarada.

Usled jednokratnog poskupljenja pojedinih regulisanih cena, kao i zbog rasta cena hrane i bezalkoholnih pića, međugodišnja inflacija je ostala na nivou iz jula od 4,3 odsto.

"Ključni rizik uspešnog okončanja borbe sa inflacijom u ovom trenutku predstavlja eskalacija sukoba na Bliskom istoku, koja ceo svet neizbežno uvodi u novu energetsku krizu", navedeno je u tom časopisu.

U julu i avgustu 2024. međugodišnja inflacija je bila 4,3 odsto i 4,4 odsto u Srbiji, a 2,8 odsto i 2,4 odsto u EU.

Od 27 članica EU samo Belgija i Rumunija imale su veću međugodišnju inflaciju nego Srbija i u julu i u avgustu 2024, dok je samo Rumunija imala veću međugodišnju inflaciju nego Srbija u avgustu ove godine.

Međugodišnja inflacija u Belgiji i Rumuniji bila je 5,4 odsto i 5,8 odsto u julu 2024, dok je u Rumuniji bila 5,3 odsto u avgustu 2024. godine.

Teme