Web Analytics
Ministarka tvrdi da je zatvorena migrantska ruta preko Srbije - BetaRS

Ministarka tvrdi da je zatvorena migrantska ruta preko Srbije

Društvo | 10.10.2024 | access_time 10:20
Ministarka tvrdi da je zatvorena migrantska ruta preko Srbije
Foto: Beta/Saša Đorđević
Pokazatelj koliko je prostor Zapadnog Balkana važan za Evropu kada je reč o ilegalnim migracijama je i činjenica da je trenutno balkanska izbeglička ruta "potpuno zatvorena", izjavila je u četvrtak ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević.

"U ovom trenutku je ilegalni prelazak granice između Srbije i Mađarske jednak nuli, a 70 odsto je smanjen na svim drugim granicama. Evropa jako ceni i našu borbu protiv grupa koje se bave trafikingom", rekla je Miščević u intervjuu za nedeljnik NIN.

Prema njenim rečima, Srbija je u tome odigrala "ključnu ulogu", odnosno granična policija Ministarstva unutrašnjih poslova i svi drugi koji se bave problemom migracija.

Upitana o projektu iskopavanja litijuma "Jadar" i strateškim partnerstvom Srbije sa EU o održivim sirovinama, ministarka je navela da su EU potrebni kritični minerali.

"Neće Unija čekati dugo, ona se mora snaći i potražiće druge opcije... Mi smo, kroz memorandum o saradnji, pokazali da smo u oblasti lanca proizvodnje električnih automobila verovatno jedina država u čitavoj Evropi koja može da ima čitav lanac proizvodnje, od iskopavanja, preko proizvodnje baterija, katoda, anoda, do reciklaže baterija i proizvodnje električnih automobila. To je potencijal, a na nama je da li ćemo ga iskoristiti", ocenila je ona.

Na pitanje šta će biti ako Srbija kaže da ne želi da rudari litijum, Miščević je navela da to nije uslov za Srbiju.

"Ključna stvar je u našem dobrom razumevanju, svakoga od nas, građana ove države, šta sve ova mogućnost može da donese, kako štitimo i životnu sredinu i svakog od nas pojedinačno, ali i kakve garancije moramo obezbediti da bismo se svi osećali zaštićeno.
 
(beta/cmg)

Teme