Web Analytics
Poslanici u Skupštini Srbije postavljaju pitanja ministrima o litijumu, penzijama, infrastrukturi - BetaRS

Poslanici u Skupštini Srbije postavljaju pitanja ministrima o litijumu, penzijama, infrastrukturi

Politika | 10.10.2024 | access_time 12:20
Poslanici u Skupštini Srbije postavljaju pitanja ministrima o litijumu, penzijama, infrastrukturi
Foto: Skupština Srbije/Peđa Vučković
Sednica Skupštine Srbije o Predlogu zakona o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima počela je danas postavljanjem pitanja poslanika.

Među poslaničkim pitanjima su dominirali zahtevi opozicije da ovlašćena predstavnica vladajuće koalicije Ana Brnabić odgovori na pitanje da li je "lagala" u januaru 2022, kada je kao tadašnja premijerka rekla da je na projekat Rio Tinta "Jadar" o otvaranju rudnika litijuma kod Loznice, stavljena tačka.

Poslanika Ekološkog ustanka Dragana Jonića interesovalo je da li su Ana Brnabić, ministarka rudarstva Dubravka Đedović Handanović i ministarka životne sredine Irena Vujović upoznati sa poslovanjem Rio Tinto i zašto je ta kompanija morala da plati kaznu od 15 miliona dolara kod američke komisije zbog mita od 10,5 miliona dolara francuskom advokatu Fransui de Kombre za posredovanje kod gvinejskog predsednika Alfe Kondea 2011. godine.

Upitao je i da li vlast ima podatke da je ova kompanija uništila na Madagaskaru šumu retke endemske vrste, zatrovala jezera i reke, oterala seljake sa njihove zemlje zbog rudnika titanijum dioksida, kao i da iz rudnika te kompanije na Madgaskaru curi zatrovana voda.

Poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković postavio je pitanje ministru informisanja Dejanu Ristiću zašto pojedini mediji ne izveštavaju sa sednice o litijumu blagovremeno i istinito i kada će se utvrditi procedura za smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog mnogih propusta u radu.

Poslanicu stranke Srbija centar (SRCE) Tijanu Perić Diligenski interesovalo je odakle bi dolazile hemikalije u slučaju otvaranja rudnika litijuma da li će se uvoziti ili proizvoditi u Srbiji, i šta se radi u slučaju da one iscure prilikom transporta.

Branko Pavlović (poslanička grupa Mi glas iz naroda) je pitao da li će poljoprivredni proizvođači iz Bujanovca dobiti nadoknadu zbog gradom unišenog voća i da li će se utvrditi javna politika prema zemljama BRIKS-a kako ne bi zavisila od odgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li će odlaziti na samite tog saveza država.

Poslanicu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Minelu Kalender interesovalo je kada će Sjenica dobiti zdvstvene ustanove, katastar, inspekciju poresku upravu, a da nisu ispostave okolnih gradova.

Borislav Antonijević (Mi glas iz naroda) postavio je pitanje koliko košta izgradnja infrastrukture za planirani rudnik litijuma kod Loznice i iz kojih se izvora finansira.

Dragan Marković (PUPS - Solidarnost i pravda) uputio je pitanje da li mogu da se u republikom budžetu nađu sredstva za povećanje minimalnih penzija.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović upitala je ministra policije Ivicu Dačića da li je tačno da je nasledio dug od 17 milijardi dinara, kao i da se iz tog razloga obraća EPS-u za isplatu plata.

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović uputio je pitanje za ministra odbrane Bratislava Gašića - gde se nalazi, da li je tačno da u njegovoj stranci tinja sukob koji može imati posledice za ceo bezbedonosni sistem, koliko i zašto i po kojoj i čijoj odluci su plaćeni avioni "rafal".

On je upitao ministarku nauke Jelenu Begović, ko plaća njena putovanja u poslednjih mesec dana, koji je njen učinak, "jer fakultete u Srbiji pritiskaju da podrže iskopavanje litijuma".

Ministrima prosvete i unutrašnjih poslova Slavici Đukić Dejanović i Ivici Dačiću uputio je pitanje ko je organizovao i sproveo napad batinaša na studente u Rektoratu u Novom Sadu, ko je bacio eksplozivnu napravu na njih, da li je normalno da ministar policije i prosvete ne kažu ništa o tome.

Teme