Web Analytics
Srbija za 10 godina smanjila obim sive ekonomije, šest milijardi evra prešlo u legalne tokove - BetaRS

Srbija za 10 godina smanjila obim sive ekonomije, šest milijardi evra prešlo u legalne tokove

Ekonomija | 10.10.2024 | access_time 14:20
Srbija za 10 godina smanjila obim sive ekonomije, šest milijardi evra prešlo u legalne tokove
Foto: Beta/Miloš Miškov
Srbija je sprovela više od 70 odsto zadatih ciljeva u suzbijanju sive ekonomije, kazao je danas ministar finansija Siniša Mali na sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije kojim je obeleženo deset godina rada na tome.

Najnovije analize pokazuju da je obim ukupne sive ekonomije koja je pre 10 godina iznosila skoro 30 odsto BDP-a, opao za više od četvrtine, pa je šest milijardi evra prešlo iz sive zone u legalne tokove.

Ministar je među 10 najznačajnijih mera države za suzbijanju sive ekonomije naveo uvođenje "eFiskalizacije" koja omogućava da fiskalne kase u realnom vremenu obaveštavaju građane i Poresku upravu da li su računi ispravni, a da poreska disciplina bude veća, a da Poreska uprava lakše obavlja provere.

Druga mera bila je uvođenje "eFaktura", pa su u Srbiji sada sve fakture u elektronskoj formi, "što donosi uštedu u vremenu i novcu i manju moćnost za sivu ekonomiju", rekao je ministar.

Mali je naveo da je reformisan inspekcijski nadzor, usvojen Zakon o javnim nabavkama u skladu sa standardima EU, privredi i građanima je omogućeno bezgotovinsko plaćenje velikog broja i usluga, a uređen je i reforma paušalnog oporezivanja što je omogućilo uređenje poreskog tretmana "frilensera".

Podsetio je i da je donet Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u poljoprivredi, a oni koji žele da pokrenu sopstveni biznis lakše dolaze do PIB-a, dok se konstantno smanjuje i poresko opterećenje na zarade povećanjem i neoporezivog iznosa nedavno sa 25.000 na 28.423 dinara.

Mali je kazao da je pokrenut i portal "ePorezi", gde se sve prijave podnose elektronskim putem, uvedene su uplate poreza i doprinosa na zarade na jedan umesto na 12 računa, ukinuta je dnevna uplata pazara, izbačena je iz uptrebe radna knjižica, unapređen je proces izdavanja građevinskih dozvola, prijava radnika se radi digitalizovano, a uvedeno je i jedinstveno mesto za registraciju prava na nepokretnosti.

Ministar finansija je najavio je da će u narednih 18 meseci biti uveden sistemi "eOptremnica" i "eAkciza", a od 1. jnuara 2026. preliminarna PDV prijava, koja treba da bude elektronska, da bi se stvorili uslovi za automatski povraćaj PDV-a.

"Za nas je završetak reforme Poreske uprave važan i za godinu-dve-tri svi građani Srbije će imati jedinstvenu aplikaciju za poreze: na jednom mestu će moći da prate sve poreske oblike, da znaju koliko duguju. Trenutno, kada poreze u Srbiji plaćaju privreda ili pojedinci, ima 182 ili 187 računa koji se plaćaju za različite stvari. Za tri godine imaće samo jedan", rekao je Mali.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je podsetila na početke rada Koordinacionog tela Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije i formiranje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2015. godine.

"Siva ekonomija je tada bila na nivou od skoro 30 odsto BDP-a, ozbiljno ugrožavajući konkurentnost. Poslednja analiza koju je za naš projekat sproveo FRAN, pokazuje da je obim ukupne sive ekonomije u proteklih 10 godina opao za više od četvrtine, što znači da je šest milijardi evra prešlo iz sive zone u legalne tokove", rekla je Jovanović.

Ona je istakla i da je za NALED put ka fer konkurenciji i efikasnoj javnoj upravi vodio preko digitalizacije.

"Zato smo u proteklim godinama podržali uspostavljanje prve aplikacije za prijavu sezonskih radnika, onlajn kalkulator paušalnog poreza i portala za oporezivanje frilensera. Ove reforme čine razliku za 100.000 sezonaca, 130.000 paušalaca i hiljade frilensera koji sada lakše mogu da rade legalno", rekla je Jovanović i dodala da je NALED podržao i umrežavanje inspekcija kroz sistem "eInspektor".


Teme