Web Analytics
Beograd: Do proleća biće 'epizoda' zagađenja vazduha, najviše zbog meteoroloških uslova - BetaRS

Beograd: Do proleća biće 'epizoda' zagađenja vazduha, najviše zbog meteoroloških uslova

Životna sredina | Izvor: Beta | 10.10.2024 | access_time 14:45
Beograd: Do proleća biće 'epizoda' zagađenja vazduha, najviše zbog meteoroloških uslova
Sekretarijat Grada Beograda za zaštitu životne sredine saopštio je danas da se od početka jeseni do kraja proleća pojavljuju "epizode zagađenja vazduha", navodeći da su pre svega uzrokovane meteorološkim uslovima - visokim pritiskom, odsustvom vetra, maglom.

"Kako ne postoji mogućnost mešanja vazdušnih masa, sve zagađujuće materije koje se emituju, ostaju u prizemnim slojevima atmosfere i njihova koncentracija raste, a kvalitet vazduha se pogoršava. Sa pojavom vetra i padavina kvalitet vazduha se poboljšava", navodi se u saopštenju koje je preneo gradski sajt Beoinfo.

Gradski Sektretarijat navodi da je za početak sezone grejanja karakteristično naglo povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, jer se istovremeno aktiviraju individualna ložišta, "pogotovo iz domaćinstava ili privrednih objekata gde nisu očistili dimnjake i ložišta koja su u funkciji sistema daljinskog grejanja".

"S obzirom na to da se određeni broj individualnih ložišta ne održava adekvatno i da se u ovom periodu godine koriste prvi put nakon pauze, sve to dodatno utiče na porast koncentracije zagađujućih materija u vazduhu", piše u saopštenju.

Sekretarijat je pozvao građane i firme koje imaju individualna ložišta da očiste dimnjake.

Građane su pozvali da prate preporuke lekara i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha i da se tom zavodu obrate ukoliko imaju nedoumice o tome.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina