Web Analytics
Gradonačelnik Niša: Inspekcija potvrdila da su bušenja kod izvorišta u skladu sa rešenjem - BetaRS

Gradonačelnik Niša: Inspekcija potvrdila da su bušenja kod izvorišta u skladu sa rešenjem

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 10.10.2024 | access_time 15:05
Gradonačelnik Niša: Inspekcija potvrdila da su bušenja kod izvorišta u skladu sa rešenjem
Vladajuća većina u Skupštini grada Niša je danas odbila predlog opozicije da posebna tačka dnevnog reda zasedanja budu geološka istraživanja kod niškog izvorišta vode "Studena" i odgovornost što se to nedavno radilo.

Gradonačelnik Dragoslav Pavlović je na sednici saopštio nalaz inspekcije Ministarstva rudarstva i energetike obavljene na zahtev gradske vlasti i rekao da građani nemaju razloga za zabrinutost "jer vodosnabdevanje grada ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo".

Naveo je da su istraživanja bakra, zlata i pratećih elemenata obavljena u skladu s rešnjem Ministarstvo rudarstva iz novembra 2021. i da je "firma"Edelweiss Mineral Exploration" to uradila to u skladu s odobrenjima.

"U vreme inspekcijskog nadzora radilo se bušenje na drugoj bušotini dubine 143 metra. Prethodna, prva bušotina je 148 metara, a ukupan obim bušenja na tri bušotine je oko 600 metara", izjavio je Pavlović.

Kazao je da je firma koja je radila istraživanja na vreme prijavila nadležnom ministarstvu i opštinama početak istražnih radovai imala saglasnost predsednika Mesne zajednice sela Studena.

Naveo je da je "firma dobila uslove za bušenje od Zavoda za zaštitu prirode".

"Niko nije uložio prigovor na njihov rad, a istražni radovi su ušli u treću godinu", izjavio je Pavlović.

Po njegovim rečima, bušotine su dva kilometara vazdušnom linijom od izvorišta "Studena" i van zone sanitarne zaštite, te nemaju nikakav uticaj na reku i izvorište "Studena".

Po njegovim rečima, iz dana u dan se radi analiza vode niškog vodovoda "i ni jednog dana" u prethodne tri godine, koliko su istraživanja trajala, nije bilo neispravnosti vode na izvorištu "Studena".

"Neću stati ni na čiju stranu. Neću stati na stranu niti onih koji su bušenja vršili, niti na stranu Ministarstva rudarstva i energetike, samo vam predstavljam činjenice", rekao je gradonačelnik.

Rekao je da firma koja je radila istraživanja, ima pravo da traži dalje istraživanja "i oni će to možda zatražiti", a da će pijaća voda u Nišu ostati čista.

"Ukoliko se neko bude obratio zahtevom za dalja istražna bušenja sa dužnom pažnjom ću pristupiti razmatranju... Javnost će biti obaveštena o svakom potezu, neće biti nikakvih problema da zajedno odlučimo o tome da li će biti istražnih bušotina na teritoriji grada ili neće", kazao je Pavlović.

Odbornica grupe "Biramo Niš" Tamara Milenković Kerković je rekla da "mora biti zaustavljeno odmah" kopanje kod izvorišta "Studena" i da se moraju zabraniti dalja bušenja.

"Tražimo da se hitno formira Komisije za zaštitu životne sredine Skupštine Grada Niša i organizuje javna rasprava kojoj bi prisustvovali i stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava", kazala je Milenković Kerković.

Dragan Milić, šef istoimene odborničke grupe je rekao da su odbornici od gradonačelnika čuli "priču o blagotvornosti" kopanja u blizini izvorišta "Studena" i o tome da je izvorište udaljelno "čak" dva kilometra.

Kazao je da "kao lekar zna koliko veliku štetu nanose teški metali u organizmu čoveka".

"Ovo nije lažna uzbuna među stanovništvom Niša, ovo je prava uzbuna. Ukoliko mi sada u korenu ne sasečemo želju za iskopavanjima, ko zna šta nas čeka", rekao je Milić.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Niša je 36 tačaka: rebalans budžeta, imenovanje direktora, finansijski izveštaji javnih preduzeća, formiranje Komisije za planove, predlog isplate zaostalih zarada radnicima propalih firmi.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori