Web Analytics
Vlada Velike Britanije planira jačanje radničkih prava - BetaRS

Vlada Velike Britanije planira jačanje radničkih prava

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 10.10.2024 | access_time 16:50
Vlada Velike Britanije planira jačanje radničkih prava
Nova britanska laburistička vlada je danas predstavila predlog niza novih zakonskih prava za radnike, uključujući izdašnija pravila za bolovanje i roditeljsko odsustvo.

Biće uvedena i velika ograničenja za određene sumnjive prakse zapošljavanja, kao što su "ugovori o nula sati rada" - za povremeno angažovanje, i kao što je praksa otpuštanja, pa ponovnog zapošljavanja, čime se poništavaju prethodno stečena prava radnika.

Ministri su rekli da je ta "reforma radničkih prava najveća u jednoj generaciji".

Predlog zakona o pravima pri zapošljavanju objavljen je 100 dana pošto su laburisti preuzeli vlast prvi put posle 14 godina jer su najzad na opštim izborima uspeli da pobede Konzervativnu partiju.

Sindikati i lobističke grupe koje predstavljaju preduzeća, pozdravili su 28 mera, mada ih je udruženje malih preduzeća opisalo kao "nespretne, haotične i loše planirane".

Zakon o tome, a očekuje se da će posle konsultacija s preduzećima i sindikatima stupiti na snagu 2026. godine, podići će minimalni prag prava pri zapošljavanju i pružiti bolju podršku onim preduzećima koja vode dobru praksu.

Među najavljenim merama je da će radnici moći da traže bolovanje od prvog dana odsustva, a ne od četvrtog, i da će pravo na porodiljsko odsustvo i neplaćeno roditeljsko odsustvo imati od prvog dana zaposlenja, kao i zakonom propisano pravo na "odsustvo zbog tugovanja" za nekom bliskom osobom. Radnici će takođe već od prvog dana imati zaštitu od nepravednog otpuštanja.

Zakon će verovatno odobriti da se radi "fleksibilnog radnog aranžmana" zahteva da veliki poslodavci izrade akcione planove kako će rešiti rodne razlike u platama i podržati zaposlene i kroz menopauzu i jačanjem prava trudnica i novih majki.

Sindikati su pozdravili tu meru, kao "seizmički pomak" od nisko plaćene i niskoproduktivne ekonomije za koju su optužili prethodnu konzervativnu vladu.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT