Web Analytics
SSP: Tabaković postavljena na čelo Instituta za javno zdravlje Vojvodine da prikrije nepravilnosti - BetaRS

SSP: Tabaković postavljena na čelo Instituta za javno zdravlje Vojvodine da prikrije nepravilnosti

Politika | 12.10.2024 | access_time 11:35
SSP: Tabaković postavljena na čelo Instituta za javno zdravlje Vojvodine da prikrije nepravilnosti
Foto: Beta/Dragan Gojic

Pokrajinski poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Milan Vasiljević izjavio je danas da je na čelo Instituta za javno zdravlje Vojvodine postavljena Milena Tabaković (ćerka guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković) "kako bi prikrila sve nepravilnosti", a ne da bi obaveštavala građane o kvalitetu pijaće vode.

Vasiljević je u pisanoj izjavi naveo da je njoj data u ruke kontrola vode na teritoriji cele Vojvodine, "gde se procenjuje da oko 800.000 ljudi konzumira vodu sa kancerogenim arsenom", dok je u mnogim vojvođanskim mestima voda odavno i zabranjena za piće.

"Međutim, naprednjački režim ove životne probleme građana ne da ne rešava, nego sve čini da ih zataška, na čelu sa novom direktorkom, koja je inače stomatolog i nema nijednu kvalifikaciju koja je neophodna za rukovođenje ovom stručnom ustanovom", ocenio je on.

Dodao je i da je problem što gradski i opštinski nivoi vlasti u Vojvodini nemaju dovoljno sredstava kojim bi finansirali postrojenja za fabrike vode, kao ni zamenu dotrajalih, "često kancerogenih azbestnih cevi", kao i da teret takvih projekata onda pada na pokrajinsku, odnosno republičku vlast, "čijim funkcionerima to nije atraktivno za reklamu i slikanje pored ukopanih cevi".

Kako je naglasio, izgradnja i osposobljavanje takvih postrojenja iziskuje mnogo vremena i novca.

"Da stvar bude gora, čak i kada bi se izvele ove ključne investicije, vodu bi i dalje kontrolisao Insitut za javno zdravlje Vojvodine koji je duboko kompromitovan od ubacivanja Tabakovićeve na čelnu funkciju, dok poverenje građana u ovu ustanovu dramatično pada, a strah raste", izjavio je Vasiljević.

Ocenio je i da posle skandala sa skrivanjem podataka o prisustvu crva u novosadskoj vodi, Novosađani sada strahuju da se od njih krije i prisustvo arsena u vodi.

Teme