Web Analytics
Na Beogradskom sajmu otvoreni sajmovi energetike i zaštite životne sredine - BetaRS

Na Beogradskom sajmu otvoreni sajmovi energetike i zaštite životne sredine

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 14.10.2024 | access_time 11:45
Na Beogradskom sajmu otvoreni sajmovi energetike i zaštite životne sredine
Na Beogradskom sajmu otvoreni su danas 19. Međunarodni sajam energetike i 20. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa "Ecofair", na kojima će se do 16. oktobra okupiti više od 50 domaćih i stranih izlagača.

Ove sajamskse manifestacije, pod sloganom "Poruka je u prirodi", otvorili su državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Stefan Srbljanović i državna sekretarka u ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić.

"Ovaj dogadjaj je bitan, jer povezuje aktere iz razliticih sektora iz Srbije i inostranstva, čime se pruža prilika da čujemo njihova iskustva i primere dobre prakse", kazala je Hadži Stošić.

Predstavila je dosadašnje rezultate ministarstva i dodala da su radovi u toku na izgradnji regionalnog i reciklažnog centra u selu Kalenić u Ubu, zatim u Pirotu, a do kraja godine planirani su i u Užicu.

"Plan je da do 2027. bude izgradjeno devet takvih centara, a samo kroz projekat ministarstva njih sedam. Ova zelena infrastruktura je preduslov da povećamo stopu reciklaže i podstičemo razvoj cirkularne ekonomije, kao i da na taj način zatvaramo i saniramo nesanitarne i divlje deponije širom Srbije", kazala je ona.

Obe manifestacije pružiće posetiocima neophodno znanje iz oblasti energetike i ekologije, kao i da prikažu najnovija dostignuća.

"Drago mi je što je ovogodišnja tema sajma energetska efikasnost koja je neizostavni deo energetske tranzicije i jedan od najvažnijih ciljeva i prioriteta Ministarstva energetike", kazao je Srbljanović.

Dodao je da je cilj da podstaknu racionalno upravljanje energijom i smanjenje potrošnje.

"U skladu s tim sprovodimo niz mera i programa o kojima će moći da se informišete na našem štandu", kazao je on.

Ministarstvo rudarstva i energetike, kao pokrovitelj manifestacije, na svom štandu organizovalo je prateći program na teme energetske efikasnosti, kroz prezentaciju niza projekata koje sprovodi Uprava za finansiranje i podsticaj energetske efikasnosti, a posebna pažnja je posvećena energetskoj sanaciji domaćinstava, stambenih i javnih objekata.

Na 20. Sajmu ekologije "Ecofair" predstavnici institucija, proizvođača opreme, distributera, reciklera, operatera, deponija, lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, generatora otpada i stručne javnost razgovaraće o održivim praksama, proizvodima i rešenjima koja doprinose zaštiti životne sredine, obnovljivim izvorima energije, recikliranju i upravljanju otpadom, energetskoj efikasnosti, zelenoj gradnji, inovativnim tehnologijama i drugim ekološki prihvatljivim inicijativama.

Sajmovi energetike i ekologije održavaju se u Hali 3, a radno vreme je od 10 do 17 časova.

Pojedinačna ulaznica košta 500 dinara, grupna 300 dinara, a parking u sajamskom krugu plaća se 200 dinara po satu.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori