Web Analytics
Osnovan Centar za hitno zbrinjavanje i rehabilitaciju ptica grabljivica na planini Jadovnik - BetaRS

Osnovan Centar za hitno zbrinjavanje i rehabilitaciju ptica grabljivica na planini Jadovnik

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 14.10.2024 | access_time 12:40
Osnovan Centar za hitno zbrinjavanje i rehabilitaciju ptica grabljivica na planini Jadovnik
Foto: UNDP
Udruženje građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode" na planini Jadovnik, na lokalitetu Kašan, uz pomoć Vlade Švajcarske, osposobilo je za rad Centar za hitno zbrinjavanje i rehabilitaciju povređenih ptica grabljivica, objavio je danas Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Udruženje će, uz savete ornitologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije i veterinara, blisko sarađivati sa JP "Srbijašume" za hitno zbrinjavanje ptica grabljivica iz zaštićenih područja: "Ozren-Jadovnik", "Klisura reke Mileševke" i "Kamena gora", navedeno je u saopštenju.

"Švajcarska ima pozitivna iskustva u očuvanju ptica grabljivica, o čemu svedoči uspešno vraćanje bradatog supa u alpske predele nakon skoro potpunog istrebljenja u Evropi početkom 20. veka, zahvaljujući koordinisanim naporima Švajcarske i međunarodnih organizacija za zaštitu prirode. Drago nam je što podržavamo slične inicijative i u Srbiji", rekao je šef razvojne saradnje ambasade Švajcarske u Srbiji Ričard Koli.

Kako je istaknuto, osim što omogućava zbrinjavanje i rehabilitaciju ptica, ovaj centar doprineće očuvanju ptica grabljivica jer omogućava prikupljanje podataka o stanju lokalnih populacija ptica, uzrocima povreda i stanju rehabilitovanih ptica nakon puštanja u prirodu.

Takođe, on će omogućiti obuku i razvoj veština budućih stručnjaka za zaštitu i očuvanje ptica grabljivica.

"Ovaj Centar je veoma važan za zaštitu ptica grabljivica, jer osim pružanja hitne pomoći i lečenja doprinosi razvoju istraživanja i podizanju svesti javnosti u naporima za očuvanje ovih vrsta", poručio je programski menadžer za zaštitu životne sredine i klimatske promene u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon.

On je naveo da je potrebno više ovakvih inicijativa, naročito zbog toga što je u porastu ekološki kriminal koji ugrožava opstanak divljih životinja.

"Ideja o objektima, odnosno volijerama za rehabilitaciju povređenih i iznemoglih ptica grabljivica, rodila se pre svega zbog rastuće kolonije beloglavog supa čiji se parovi gnezde u klisuri reke Mileševke, ali i zbog učestalih poziva građana prilikom pronalaska povređenih i iznemoglih ptica grabljivica na području jugozapadne Srbije", istakao je Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana "Jadovnik".

Istaknuto je da ptice grabljivice, uključujući lešinare, igraju ključnu ulogu u ekosistemima za održavanje ekološke ravnoteže.

One su na vrhu lanca ishrane i regulišu populacije mnogih vrsta, pre svega manjih sisara poput glodara. Pored toga, imaju i kulturni značaj i važna su atrakcija za ekoturizam.

U Srbiji su zakonom zaštićene sve ptice grabljivice, uključujući 34 vrste dnevnih grabljivica i lešinara i 10 vrsta sova, ali mnoge vrste su ugrožene zbog nezakonitih aktivnosti poput trovanja i krivolova.

Na primer, orao brađan je izumro u Srbiji 1960-ih godina zbog nepromišljenog organizovanog trovanja vukova zbog napada na stoku.

U međuvremenu, bacanje zatrovanih mamaca je zakonom zabranjeno, ali ova praksa i danas ugrožava veliki broj ptica grabljivica.

Rešenje "Volijere za hitno zbrinjavanje zaštićenih vrsta ptica na jugozapadu Srbije" sprovelo je Udruženje građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode", uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske u okviru projekta "EU za zelenu agendu u Srbiji".

Ovu inicijativu, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori