Web Analytics
PKS pozvala poslodavce da podrže praksu mladih sa invaliditetom - BetaRS

PKS pozvala poslodavce da podrže praksu mladih sa invaliditetom

Ekonomija | 14.10.2024 | access_time 13:25
PKS pozvala poslodavce da podrže praksu mladih sa invaliditetom
Foto: PKS
Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas poslodavce iz Beograda, Niša, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Valjeva da u svojim kompanijama omoguće praksu mladima sa invaliditetom i prijave se za program "Praksa po meri: radna praksa za mlade sa invaliditetom".

Rok za prijavu je 7. novembar, a cilj programa je unapređenje zapošljivosti i kreiranje novih prilika za profesionalno usavršavanje mladih sa invaliditetom, navedeno je u saopštenju.

Do sada je realizovano šest ciklusa programa radne prakse u koje je bilo uključeno 80 mladih sa invaliditetom i 50 poslodavaca.

Najznačajnija prednost za poslodavce jeste da će imati jasno definisan model prakse za mlade sa invaliditetom, uz primenu inkluzivnih procedura, a bez opterećenja za budžet.

"Ovo je lepa prilika da poslodavci unaprede svoje modele različitosti i inkluzije. Mladi sa invaliditetom bi kroz praksu, prvi put, dobili priliku da upoznaju rad u kompaniji, a firme bi unapredile svoje strategije i izveštaje o društveno odgovornom i održivom poslovanju. Realizacija prakse ne uključuje bilo kakve troškove za kompanije", izjavila je viša savetnica za društveno odgovorno poslovanje u PKS Sanja Bunić.

Ona je navela da program uključuje trening za poslodavce koji počinje 14. novembra i definisanje pozicija za realizaciju prakse u kompanijama do 28. novembra.

Selekcija praktikanata predviđena je tokom januara 2025. godine, a realizacija dvomesečne prakse u februaru i martu.

Prilikom prijave poslodavci preliminarno navode jednu ili više praktikantskih pozicija, dok će konačan izbor pozicije biti nakon realizacije treninga.

Projektni tim će, nakon definisanja i izbora pozicija, objaviti konkurs za praktikante i pružiti podršku poslodavcima u procesu odabira kandidata.

Objašnjeno je da je realizacija prakse bez obaveznih finansijskih troškova po poslodavce, dok bi Forum mladih sa invaliditetom pokrio troškove prevoza i toplog obroka za praktikante, a pružio bi i stručnu podršku poslodavcima tokom čitavog trajanja programa.

PKS, kako je navedeno, od početka podržava i promoviše aktivnosti projekta "Posao po meri - Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom", koji sprovodi Forum mladih sa invaliditetom, a na osnovu potpisanog memoranduma o saradnji.

Teme