Web Analytics
Savet EU odobrio strože standarde kvaliteta vazduha - BetaRS

Savet EU odobrio strože standarde kvaliteta vazduha

Životna sredina | Izvor: Beta | 14.10.2024 | access_time 13:40
Savet EU odobrio strože standarde kvaliteta vazduha
Savet Evropske unije je danas usvojio direktivu kojom se uvode novi standardi kvaliteta vazduha i stroža ograničenja za najveće zagađivače, čime se približava smernicama Svetske zdravstvene organizacije.

Nova pravila treba da doprinesu ostvarenju cilja EU o nultom zagađenju do 2050. godine i da pomognu da se spreče prevremene smrti usled zagađenja vazduha. Procenjuje se da u Evropi od posledica zagađenja vazduha svake godine umre oko 300.000 ljudi.

Izmenjena direktiva predviđa i da građani mogu da traže nadoknadu u slučajevima da nepoštovanje pravila EU o kvalitetu vazduha izazove štetu po njihovo zdravlje.

"Nova direktiva obezbeđuje pravičan i jednak pristup pravdi za one koji su pogođeni ili će verovatno biti pogođeni primenom direktive. Države članice treba da osiguraju da građani imaju pravo da traže i dobiju odštetu kada im je zdravlje narušeno zbog kršenja pravila o kvalitetu vazduha utvrđenih u direktivi", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Novi standardi, koji treba da budu postignuti do 2030, obuhvataju zagađivače kao što su čestice PM10 i PM2,5, azot-dioksid i sumpor-dioksid, koji izazivaju respiratorne probleme.

Standardi će biti usklađeniji sa smernicama SZO pa će tako, na primer, za fine čestice PM2,5, koje su odgovorne za najveći broj preranih smrti u Evropi, godišnja granična vrednost biti smanjena sa 25 µg/m³ na 10 µg/m³, dok SZO preporučuje 5 µg/m³.

Direktiva predviđa poboljšanja praćenja i modeliranja kvaliteta vazduha i redovnu reviziju standarda kvaliteta vazduha u skladu s najnovijim naučnim dokazima.

Savet EU je saopštio da države članice mogu da traže da se rok do 2030. odloži ako se ispune specifični uslovi.

Članice imaju rok od dve godine da direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo.


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina