Web Analytics
Narodni pokret Srbije traži od nadležnih organa da sprovedu istragu o poslovanju RTS-a - BetaRS

Narodni pokret Srbije traži od nadležnih organa da sprovedu istragu o poslovanju RTS-a

Politika | 15.10.2024 | access_time 12:40
Narodni pokret Srbije traži od nadležnih organa da sprovedu istragu o poslovanju RTS-a
Foto: Beta/Amir Hamzagić
Narodni pokret Srbije (NPS) pozvao je danas nadležne organe i Upravni odbor Radio televizije Srbije (RTS) da se što pre sprovede istraga poslovanja aktuelnog rukovodstva, kako se posledice po javni medijski servis ne bi dalje uvećavale i dovele "državnu TV stanicu u kolaps sa nesagledivim posledicima".

Potpredsednica NPS Ivana Rokvić u pisanoj izjavi zatražila je i odgovor od nadležnih institucija zašto RTS kao predmet istrage tužilaštva stoji već godinu i po dana u fioci, iako je Državna revizorska institucija utvrdila da su "zloupotrebljeni javni resursi koje građani plaćaju".

"Državna revizorska institucija utvrdila je da je rukovodstvo RTS samo u prošloj godini nepropisno i netransparentno dalo čak 3,5 milijarde dinara za kupovinu programa od spoljnih produkcija. Pitamo zašto se kupuju programi od spoljnih produkcija kada RTS ima mogućnost da ih sam proizvodi", navela je ona.

Prema njenim rečima, u čak osam redakcija koje proizvode taj tip programa koji je "tako skupo plaćen", zaposleni skoro ne rade ništa, a dodatni problem je što su te privatne produkcije "delom koristile tehniku RTS, kao i usluge zaposlenih za snimanje tih preskupo plaćenih emisija".

"Podsećamo srpsku javnost da Zakon o javnim preduzećima, član 49 tačka 5 kaže da ukoliko državni revizor objavi negativan izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća rukovodstsvo tog državnog preduzeća automatski dobija otkaz. DRI je čak nekoliko puta, pokušala da od generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića zvanično sazna način i kriterijume po kojima su planirali i procenjivali vrednost pomenutih programskih sadržaja, ali odgovor nisu dobili, što je takođe težak oblik kršenja zakona", dodala je ona.

Rokvić je navela i da je prekršen član 20. Pravilnika o bližem uređivanju postupka javne nabavke i proces planiranja javne nabavke i dodala da je rukovodstvo RTS "čak 773 miliona dinara preraspodelilo na programske sadržaje, a koje UO RTS nije odobrio, i upitala kako je moguće da kompanije koje sarađuju sa RTS profitiraju, a javni servis je u gubitku"

"Iako RTS posluje sa gubitkom, to ih ne sprečava da preko reklamiranja, finansiraju provladine tabloide poput Informera, Srpskog telegrafa, Kurira i slično. Napominjemo da je RTS na ovaj način dao preko milion evra ovim tabloidima koje je prethodno uzeo od građana Srbije putem pretplate, što upravo potvrđuje da je RTS deo tabloidne mašinerije režima", kazala je Rokvić.

Dodala je i da posebno zabrinjava što Bujošević u poslednjim mesecima odobrava kadrovska imenovanja u RTS, za koja ne postoji saglasnost Upravnog odbora.

Teme