Web Analytics
EEA: Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju - BetaRS

EEA: Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

Životna sredina | Izvor: Beta | 15.10.2024 | access_time 14:45
EEA: Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju
Samo trećina površinskih voda u Evropi je u dobrom stanju, ocenila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u izveštaju koji je danas objavljen, procenjujući da Evropska unija nije na putu da ispuni svoje ciljeve za poboljšanje zdravlja voda.

"Jezera, reke, priobalne i podzemne vode su kao nikad ranije pod pritiskom zagađenja, degradacije staništa, uticaja klimatskih promena i prekomernog korišćenja slatkovodnih resursa", saopštila je EEA.

Samo 37 odsto površinskih voda u Evropi ima "dobar" ili "visok" ekološki status, što je mera zdravlja vodenih ekosistema, a samo 29 odsto je postiglo "dobar" hemijski status u periodu 2015-2021, prema podacima koje su objavile zemlje članice EU.

"Zdravlje evropskih voda nije dobro. Naše vode se suočavaju sa nizom izazova bez presedana koji ugrožavaju bezbednost evropskih voda", rekla je izvršna direktorka EEA Lena Ila-Mononen.

U saopštenju se ocenjuje da su vode i vodeni ekosistemi u Evropi i dalje pod velikim uticajem hemikalija, uglavnom zbog zagađenja vazduha iz termoelektrana i difuznog zagađenja hranljivim materijama i pesticidima iz poljoprivrede.

Degradacija staništa je takođe široko rasprostranjena, a dodatan izazov predstavljaju klimatske promene, koje remete vremenske obrasce i dodatno povećavaju pritisak na vodne resurse.

Podzemne vode u Evropi, izvor većine pijaće vode na kontinentu, u boljem su stanju, sa 77 odsto podzemnih voda sa dobrim hemijskim statusom, ali i dalje postoje problemi u pogledu zagađenja pesticidima i đubrivom.

Prema izveštaju EEA, poljoprivreda ima najveći uticaj i na površinske i podzemne vode, što je rezultat korišćenja vode i zagađenja usled intenzivne upotrebe đubriva i pesticida.

"Poljoprivreda je daleko najveći neto potrošač vode u Evropi i, bez promena u praksi, potreba za navodnjavanjem će verovatno rasti sa klimatskim promenama", navodi se u izveštaju.

Agencija je istakla da je bolje upravljanje vodama ključno za poboljšanje otpornosti voda, ublažavanje pritisaka na vodu i za osiguranje da evropski građani, priroda i industrija da imaju dovoljno kvalitetne vode.

EEA je pozvala vlade EU da daju prioritet smanjenju potrošnje vode i manjoj upotrebi i ispuštanju štetnih materija u vodu.

U izveštaju je analizirano 120.000 površinskih voda i 3,8 miliona kvadratnih kilometara podzemnih voda u 19 zemalja EU i Norveškoj.



Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina