Web Analytics
Prosvetni sindikati razmatraju 'seriju štrajkova' tokom novembra - BetaRS

Prosvetni sindikati razmatraju 'seriju štrajkova' tokom novembra

Društvo | 15.10.2024 | access_time 17:10
Prosvetni sindikati razmatraju 'seriju štrajkova' tokom novembra
Foto: Beta/Milan Timotic

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata saopštila su danas da su svojim organima uputila na odlučivanje odluku da zaposleni u obrazovanju stupe u štrajk, odnosno održe veći broj štrajkova tokom novembra.

Predlog predstavnika reprezentativnih sindikata je, kako se dodaje u saopštenju, da se 1. novembra u Beogradu održi veliki protest i tako započne "serija štrajkova u toku meseca novembra".

Zahtevi sindikata su hitan nastavak razgovora u vezi poštovanja potpisanog protokola sa Vladom Srbije, otpočinjanje pregovora o ceni rada u 2025. godini i početak pregovora o izmenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i u domovima učenika.

"Nastavljamo dalje akcije. Ne prestajemo do ispunjenja zahteva", dodaje se u saopštenju koje su potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Prosvetni sindikati već su od početka ove školske godine organizovali proteste i obustavu rada u školama, nakon što, kako tvrde, Vlada nije ispunila obećanje iz potpisanog protokola i izjednačila plate prosvetara sa republičkim prosekom.

Vlada je najavila povećanje plata prosvetnim radnicima za 12 odsto od 1. januara 2025. godine, što sindikati ne prihvataju, jer taj procenat povećanja neće izjednačiti njihove plate sa prosečnim primanjima u Srbiji.

Teme