Web Analytics
VJT formiralo predmet zbog sumnje da su najveći maloprodajni lanci dogovarali cene - BetaRS

VJT formiralo predmet zbog sumnje da su najveći maloprodajni lanci dogovarali cene

Ekonomija | 15.10.2024 | access_time 18:00
VJT formiralo predmet zbog sumnje da su najveći maloprodajni lanci dogovarali cene
Foto: Pixabay

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet zbog provera da li se u postupcima četiri najveća maloprodajna lanca u Srbiji eventualno stiču i elementi krivičnog dela, osim eventualne povrede Zakona o zaštiti konkurencije, javile su beogradske TV stanice, pozivajući se na informacije iz VJT.

Prethodno je Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) 10. oktobra pokrenula postupak protiv društava Delez Srbija, Mercator S, Univereksport i DIS, zbog povrede konkurencije na tržištu zaključivanjem restriktivnog sporazuma, odnosno dogovaranjem oko uspostavljanja politike istih cena za određene proizvode.

"Komisija je izvršila nenajavljeni uviđaj u njihovim prostorijama, a nenajavljeni uviđaj je istovremeno izvršen i u poslovnim prostorijama društva Cenoteka (portal koji upoređuje cene u prodavnicama). Postupak je pokrenut zbog osnovane pretpostavke Komisije da su pomenuti trgovinski lanci izvršili povredu konkurencije zaključenjem restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije“, navedeno je u saopštenju KZK, objavljenom tim povodom.

Komisija tvrdi da je u periodu od kraja aprila 2024. godine do 19. septembra 2024. godine pratila kretanje cena za 35 izabranih proizvoda u pomenutim maloprodajnim lancima i da su potom analizirali podatke i izveli zaključke o postojanju nezakonite prakse.

Posebna pažnja je posvećena na osam proizvoda koji su bitni elementi u prosečnoj potrošačkoj korpi i čije cene imaju direktan uticaj na kućni budžet potrošača: jogurt Imlek Balans+ 1kg, mleko Imlek 2,8 mm 1l, ulje Dijamant 1l, brašno Sentella glatko T-400 1kg, šećer Sunoko kristal beli 1kg, jaja L klasa 10/12 , kafa Grand Gold 200g i banane 1kg.

Redovne cene svih tih proizvoda kod svih posmatranih maloprodavaca su, zaključila je KZK – iste ili veoma slične, iako su proizvodi nabavljani po sasvim različitim uslovima.

"Isti zaključak se može izvesti i kada su u pitanju akcijske cene", konstatovala je Komisija.

Teme