Web Analytics
SSP: Ugovor američke firme UGTR o gradnji šest solarnih elektrana u Srbiji, korupcijski posao - BetaRS

SSP: Ugovor američke firme UGTR o gradnji šest solarnih elektrana u Srbiji, korupcijski posao

Politika | 16.10.2024 | access_time 11:15
SSP: Ugovor američke firme UGTR o gradnji šest solarnih elektrana u Srbiji, korupcijski posao
Foto: Beta/Dragan Gojić
Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je danas da je potpisivanje ugovora između Srbije i američke firme UGT Renewables (UGTR) o gradnji šest solarnih elektrana u Srbiji, korupcijski posao.

"Sporazum sa UGTR predstavlja pravi biser među koruptivnim dilovima, jer ćemo za razvoj prve solarne elektrane snage 1.000 MW platiti 1,5 milijardi dolara, mimo tendera, firmi koja do sada nije napravila ni jedan MW kapaciteta za proizvodnju električne energije", rekao je Nikezić, a saopštila ta stranka.

Dodaje se da "iako cene solarnih panela i solarnih elektrana u svetu konstantno padaju, vrednost ove solarne elektrane je za dve godine porasla sa 800 miliona na 1,5 milijardi dolara i to pre početka izgradnje", kako je naveo SSP.
Za manje para, 1,4 milijarde dolara, je izgrađena jedna od najvećih solarnih elektrana na svetu – Badla u Indiji, snage 2.250 MW, što je 622.000 evra po MW, dok se u Poljskoj trenutno grade dve solarne elektrane: jedna za 560.000 dolara po MW, a druga za 500.000 evra po MW, precizirao je Nikezić.
Istakao je da "Srbija nema ove pare, što znači da će se država ili EPS zadužiti 1,5 milijardi dolara da bi nepoznatoj američkoj kompaniji platili tri puta više od tržišne cene izgradnje solarnih kapaciteta".

"Svi ovi razlozi predstavljaju potvrdu da je vlast podigla nivo korupcije na još viši nivo dodelom ovako velikog, vrednog i zahtevnog projekta, jednoj minijaturnoj kompaniji, sa 16 zaposlenih i bez ikakvog relevantnog iskustva", rekao je Nikezić.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Fudbal

Zelena Srbija

IT