Web Analytics
U Beogradu otvorena Generalna skupština Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope - BetaRS

U Beogradu otvorena Generalna skupština Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope

Ekonomija | Izvor: Beta | 16.10.2024 | access_time 12:00
U Beogradu otvorena Generalna skupština Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope

U Beogradu je danas otvorena 40. Generalna skupština Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope - PostEvropa, koja je okupila predstavnike 55 javnih poštanskih operatera iz 53 države članice, a ovogodišnji domaćin skupa je Pošta Srbije.

Pošta Srbije je 2023. godine izabrana u Bratislavi za organizatora, što kako je istaknuto, ukazuje na priznanje njenog statusa, kompetentnosti i uloge u evropskom poštanskom sektoru.

Direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković ocenio je da je Srbija zemlja koja je najbrže rastuća u Evropi.

"Mi kao Pošta Srbije želimo da ne kaskamo uopšte za primenom veštačke inteligencije, do kraja godine robotizovaćemo naših pet logističkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kraljevu", rekao je Anđelković.

Istakao je da Pošta Srbije ima veliku pomoć Vlade Srbije u organizacionom i zakonskom smislu.

Na otvaranju skupa govorilo se o planovima za razvoj poštanske industrije u Evropi i izazovima sa kojima se suočava ta delatnost.

U Beogradu otvorena Generalna skupština Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope

Ministarka nauke Jelena Begović ocenila je da je poštanska industrija danas mnogo više od tradicionalnog slanja paketa i da je temelj digitalne transformacije i implementacije novih tehnologija, ali i ekonomskog i društvenog razvoja.

"Srbija je veoma aktivna u ovome, prošle godine u UN je usvojena rezolucija Međunarodne dekade nauka za održivi razvoj. Ovogodišnji forum je posvećen savremenim temama sa posebnim akcentom na veštačku inteligenciju u poštanskoj industriji i na korišćenje novih tehnologija", kazala je ona.

Najavljeno je da će Pošta Srbije biti domaćin i pratećeg Biznis foruma, koji se održava sutra, a na kom će biti reči o veštačkoj inteligenciji.

"Radostan sam zbog činjenice da je Srbija jedina zemlja gde se drugi put organizuje sastanak Generalne skupštine PostEvrope nakon 12 godina od zasedanja održanog 2012. u Beogradu, ali i što će naš glavni grad biti prvi put domaćin Biznis foruma", rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Dodao je da operateri, članovi PostEvrope godišnje uruče 72 milijarde pismonosnih poštanskih pošiljaka i 5,5 milijardi paketa.

PostEvropa je osnovana 1993. godine i okuplja evropske javne poštanske operatere, a njen glavni cilj je podrška razvoju poštanske industrije kroz primenu strateških projekata od značaja za javne operatere u Evropi.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme