Web Analytics
Potpisan ugovor za proširenje deponije u regionalnom centru za upravljanje otpadom u Pirotu - BetaRS

Potpisan ugovor za proširenje deponije u regionalnom centru za upravljanje otpadom u Pirotu

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.10.2024 | access_time 15:30
Potpisan ugovor za proširenje deponije u regionalnom centru za upravljanje otpadom u Pirotu
Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović potpisala je danas ugovor za proširenje deponije u regionalnom centru za upravljanje otpadom u Pirotu, u cilju dalje modernizacije tog centra i podizanje standarda zaštite životne sredine.

Vujović je najavila da će posle tog projekta biti uveden red u sistem upravljanja otpadom, koji će biti po evropskim standardima i za Pirot, ali i za lokalne samouprave koje gravitiraju ka tom centru.

"Na osnovu ugovora uskoro će krenuti radovi na nadogradnji deponije i izgradnji nove sanitarne kasete u regionalnom centru u Pirotu, a za to vreme će se postepeno zatvarati postojeća ćelija. Ovim projektom nastavljamo sa modernizacijom ovog regionalnog centra u Pirotu, što je od ogromnog značaja za sve građane", kazala je Vujović, objavilo je Ministarstvo.

Dodala je da će Ministarstvo u Pirotu raditi I tretman i skupljanje biogasa, kao i da će postojati sistem za procedne vode, a biće urađena i nadogradnja skladišnog prostora.

"Građani Pirota, ali i drugih lokalnih samouprava koje gravitiraju ka ovom centru – Dimitrovgrada, Babušnice i Bele Palanke – do 2027. godine imaće na raspolaganju kompletno završen savremeni centar gde će se otpad u narednih 30 godina tretirati na isti način kao i u zemljama EU", rekla je Vujović.

Podsetila je da je u aprilu ove godine potpisala ugovor i za izgradnju kompostane za tretman zelenog i biorazgradivog otpada u ovom kompleksu, gde su radovi u toku.

"Кompostana je još jedan korak napred ka modernizaciji ovog centra, kako bi se u Pirotu i zeleni otpad tretirao po savremenim standardima. Otpad tretiran u kompostani ponovo će biti upotrebljen u skladu s principima cirkularne ekonomije, kako bismo što manje otpada odlagali na deponiju", rekla je Vujović.

Ministarstvo je objavilo da se pored projekta u Pirotu, izvode i radovi na izgradnji najvećeg regionalnog centra "Кalenić-Ub" ka kom će gravitirati 15 lokalnih samouprava.

Takođe, u planu je da do kraja godine počne modernizacija i drugih regionalnih centara u kojima će otpad biti tretiran uz poštovanje savremenih standarda zaštite životne sredine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina