Web Analytics
Kusturica traži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Pinka zbog montiranog snimka o njemu - BetaRS

Kusturica traži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Pinka zbog montiranog snimka o njemu

Društvo | 17.10.2024 | access_time 14:10
Kusturica traži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Pinka zbog montiranog snimka o njemu
Foto: Beta/Miloš Miškov
Reditelj Emir Kusturica zatražio je od Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak i zatraži uklanjanje "uvredljivog sintetizovanog audio i video snimka" emitovanog na televiziji Pink o Kusturici, saopštila je danas advokatska kancelarija Tomanović.

"Nezakonito korišćenje veštačke inteligencije za kreiranje lažnih i montiranih snimaka poznat kao 'dipfejk' (deepfake), je prepoznato u mnogim državama kao društveno opasno za demokratsko društvo, elementarna lјudska prava ali i za bezbednost građana", navodi se u saopštenju.

Kusturica je preko advokatske kancelarije zatražio da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrene postupak protiv Pinka, a da Viši sud donese privremenu meru i zabranu vlasniku te televizije Željku Mitroviću za dalje emitovanje i promovisanje "nezakonite obrade lika i glasa".

"Nepodoban je pokušaj tvorca falsifikata da uvredu i nezakonito postupanje opravda navodnom satirom jer snimak nije ni satira, ni umetnički ni bilo koji pravno dozvolјeni oblik izražavanja već zakonom zabranjeno postupanje suprotno javnom interesu", dodaje se u saopštenju.

Teme