Web Analytics
Italijanski radnici auto-industrije štrajkuju, 'Stelantis' u nevoljama - BetaRS

Italijanski radnici auto-industrije štrajkuju, 'Stelantis' u nevoljama

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 18.10.2024 | access_time 18:15
Italijanski radnici auto-industrije štrajkuju, 'Stelantis' u nevoljama
Radnici fabrika automobila u Italiji koje su u nizu teškoća, danas su u stupili u prvi štrajk posle 20 godina tokom koga su desetine hiljada demonstrirale u Rimu zahtevajući bolje uslove rada.

"Radimo jedan do dva dana u nedelji i to kada ide dobro. Danas zahtevamo da prelazak na ekološka vozila ne mogu isključivo plaćati radnici", rekao je Rikardo Falceta, predstavnik sindikata metalskih radnika UIL-a u Bariju.

Tri glavna sindikata auto-sektora u Italiji traže od Vlade da očuva njihovu zaposenost i da proizvodnja automobila u Italiji ima budućnost, počevši od međunarodnog konzorcijuma proizvođača automobila "Stelantis" čija je osnova italijanski FIAT.

Stelantis, po veličini četvrti proizvođač automobila u svetu, pod pritiskom je da iznese plan proizvodnje dok se suočava s rastućom konkurencijom i finansijskim teškoćama.

Italijanska krajnje desničarska Vlada optužuje Stelantis da seli proizvodnju automobila u zemlje s niskom cenom rada.

Ta multinacionalna grupa, nastala 2021. spajanjem FAT-Chryslera i PSA Peugeot, je u prvoj polovini ove godine imala nagli pad proizvodnje u većini svojih fabrika u Italiji. Tokom proteklih 17 godina, FIAT je smanjio proizvodnju u Italiji za skoro 70 odsto.

Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares je nedavno okrivio pravila EU o dozvljenoj emisiji ugljenika za povećanje troškova proizvodnje, sugerišući da bi ta grupa mogla biti primorana da zatvori neke fabrike za sklapanje da bi se suočila s konkurencijom iz Kine. Rekao je da "ne može isključiti" otpuštanje, ponavljajući potrebu za dodatnim državnim podsticajima da bi se podstakla potražnja za električnim automobilima.

Stelantis koji proizvodi vozila Jeep i Chrysler, bio je u centru pažnje posle svog upozorenja da očekuje da će godinu završiti s gubitkom od do 10 milijardi evra.

Tavares je takođe bio na udaru svojih američkih prodavaca vozila i sindikata u SAD zbog lošeg finansijskog učinka ove godine, pošto je previše skupih vozila na placevima dilera. Direktor je pokušavao da smanji troškove odlaganjem otvaranja fabrika, otpuštanjem radnika i nuđenjem plaćanja za dobrovoljni odlazak zaposlenih.

Stelantis je u septembru objavio da traži naslednika za 66-godišnjeg Tavaresa u sklopu planirane promene rukovodstva. Tavaresov petogodišnji ugovor ističe 2026. godine, ali kompanija je tada nagovestila da je moguće da bi on mogao ostati i posle toga.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT