Web Analytics
Sa postrojenjem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B biće 30 puta manje emisije sumpor-dioksida - BetaRS

Sa postrojenjem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B biće 30 puta manje emisije sumpor-dioksida

Životna sredina | Izvor: Beta | 21.10.2024 | access_time 15:00
Sa postrojenjem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B biće 30 puta manje emisije sumpor-dioksida
BETAPHOTO/Ministarstvo ruradstva i energetike/Ana Paunkovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, obilazeći gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) B, da je to jedan od najznačajnijih projekata, jer će radom tog postrojenja biti smanjene emisije sumpor-dioksida oko 30 puta.

"Završetkom ovog projekta, vrednog oko 220 miliona evra, sve velike termoelektrane Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno više od 90 odsto termo-kapaciteta, biće potpuno ekološki prihvatljive na nivou evropskih i srpskih standarda, što znači bolji kvalitet vazduha", rekla je Đedović Handanović, objavilo je ministarstvo.

Ona je navela da na gradilištu trenutno radi 330 radnika, kao i da se u narednom periodu očekuje veći broj njih, kako bi izvođač radova ispoštovao rokove.

"Nadamo se da će svi uložiti dodatne napore da se izgradnja postrojenja završi u prvoj polovini naredne godine. Važno je da se radi punom parom", rekla je Đedović Handanović.

Ocenila je da je značajno što je isto takvo postrojenje ove godine završeno i u TENT A u Obrenovcu.

Đedović Handanović je dodala i da se u TENT B završava izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Podsetila je da se projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT B, kao i u TENT A, realizuje u saradnji sa japanskim partnerima - kompanijom "Micubiši pauer" (Mitsubishi Power).

Generalni direktor EPS Dušan Živković je rekao da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B još jedan pokazatelj da EPS brine o ekologiji.

⁠"Кada budu završeni radovi, svi veliki blokovi EPS-a imaće sve mere za zaštitu životne sredine i pored bloka B3 u Кostolcu, ovo je jedan od najvećih investicionih projekata", rekao je Živković.

Dodao je da će posle izgradnje tog postrojenja emisije sumpor-dioksida biti na nivou evropskih standarda ispod 130 miligrama po kubnom metru, dok će emisije praškastih materija biti smanjena na nivo manji od 20 miligrama po kubnom metru.

Živković je kazao da se na oba bloka u TENT B koristi ista tehnologija, uz korišćenje krečnjaka, gde je nusproizvod gips i očekuje se proizvodnja oko 300.000 tona gipsa.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina