Web Analytics
Ministarka rudarstva Srbije sa francuskom delegacijom povodom pripreme rudarenja litijuma - BetaRS

Ministarka rudarstva Srbije sa francuskom delegacijom povodom pripreme rudarenja litijuma

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 21.10.2024 | access_time 20:40
Ministarka rudarstva Srbije sa francuskom delegacijom povodom pripreme rudarenja litijuma
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je danas razgovarala s francuskim međuministarskim delegatom za snabdevanje strateškim rudama i metalima Benžamenom Galzoom.

Vlada Srbije je prenela da je ministarka rekla da "s obzirom da su u pripremama za otvaranje rudnika litijuma, razmenjujemo znanja kako bi došli do najboljih mogućih rešenja kada su naše kritične mineralne sirovine u pitanju i time doprineti dostizanju najviših standarda i najboljih praksi u rudarstvu, geologiji i zaštiti životne sredine".

Prenela je da Francuska napreduje na projektu rudnika litijuma u mestu Buvuar, koji je od strateškog značaja za Francusku i koji ima za cilj da godišnje snabdeva rudom dovoljnom za 700.000 električnih vozila.

Tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji u avgustu ove godine potpisana je Izjava o namerama između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

Ministarka Đedović Handanović je navela da je u toku priprema izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i izrada Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine.

"Očekujemo da izmene zakona budu na javnom uvidu do kraja godine, kao i da ćemo novim zakonskim rešenjima uspostaviti bolji balans, više zaštititi interese države, ujedno ojačati ulogu države u sektoru rudarstva i geologije", rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da će "Strategija pokazati kojim strateškim sirovinama raspolažemo, a cilj je da se utvrdi politika održivog upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima i uslovi za održiv razvoj rudarskog sektora u periodu do 2050. godine".

Po njenim rečima, "dijalogom sa rudarski razvijenim zemljama, poput Francuske, razmenjujemo znanja i prakse koje su se pokazale kao najbolje".

Ministarka je poručila da su tradicionalno dobri odnosi ustanova Srbije i Ferancuske koje se bave geološkim istraživanjima i planira se potpisivanje Memoranduma o razmevanju između nadležnih ustanova u sektoru geologije i geoloških istraživanja.

Galzo je rekao da se "Srbija i Francuska suočavaju sa analognim izazovima kada su kritične mineralne sirovine u pitanju".

"Razmenjujemo iskustva u raznim oblastima - poput procesa, zahteva, uslova od istraživanja do eksploatacije rude u pravnom i tehničkom aspektu. Projekat rudnika litijuma u Buvuaru napreduje i upravo smo okončali fazu javne rasprave", rekao je Galzo.

Na sastanku su bili i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i predstavnici Kancelarije Francuske za geološka i rudarska istraživanja.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT