Web Analytics
Gujaničić: Telekom prodao deo imovine, pa se i pored toga zadužio skoro milijardu dolara - BetaRS

Gujaničić: Telekom prodao deo imovine, pa se i pored toga zadužio skoro milijardu dolara

Ekonomija | Izvor: Beta | 22.10.2024 | access_time 15:50
Gujaničić: Telekom prodao deo imovine, pa se i pored toga zadužio skoro milijardu dolara
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
Zabrinjava činjenica da je Telekom Srbija i pored toga što je nedavno prodao deo imovine morao da se zaduži prodajom evroveznica od 900 miliona dolara, rekao je danas glavni broker u brokerskoj kući Momentum Sekurities Nenad Gujaničić.

On je za Betu rekao da se ocena makroekonomske situacije i vođenje javnih finansija bazira u velikoj meri na propagandi, pa u takvim okolnostima i neke dobre vesti za Srbiju, kao što je dobijanje investicionog kreditnog rejtinga, gube pravi smisao jer im se pripisuju nerealni efekti.

"Prilično je zabrinajvajuće u ovoj situaciji da je reč kompaniji pod držvnom kontrolom koja je prodala koliko juče ogroman komad imovine, a i dalje mora ekstremno da se zadužuje da bi mogla da funkcioniše", rekao je Gujaničić.

Telekom je emitovao međunarodne korporativne evroobveznice na berzi u Dablinu vrednosti 900 miliona američkih dolara po dolarskoj kamatnoj stopi od sedam odsto godišnje, ali posle konverzije u evro iznosiće oko 5,9 odsto.

Prikupljena sredstva iskoristiće se za refinansiranje postojećeg dela duga. Agencije "S and P Global" je ocenila te obveznice sa BB minus i stabilnim izgledima, a agencija "Fich" sa B plus sa pozitivnim izgledima. Generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić izjavio je da je to jedan od najvećih međunarodnih uspeha njegove kompanije.

U procesu emitovanja evroobveznica Telekoma učestvovali su BNP Paribas, Bank of America, Deutsche Bank, Erste Group, Raiffeisen bank, UniCredit i MUFG.

Gujaničić je rekao da propaganda o uspesima ne obeležava samo aktuelnu vlast.

"To nije slučaj samo sa ovom vlašću, ali je sada propaganda eskalirala. I vlada Mirka Cvetkovića kada je izdala prvi put evroobveznicu, po izuzetno visokoj stopi, predstavila je to kao istorijski uspeh. Prosto rečeno, nijedan građanin se ne hvali ukućanima kada se pojavi sa novim keš kreditom, pa zašto bi to radila država?", pitao je Gujaničić.

Ocenio je da ako kompanija mora da se zaduži skoro milijardu dolara i to ne za neki veliki strateški projekat ili razvoj 5G mreže, već da bi servisirala tekuće poslovanje, time je priznala činjenicu da je izuzetno preopterećena dugom što se i vidi iz njenih bilansa.

Čak i kreditna agencija "S and P Global" ne očekuje, kako je rekao, da će kompanija moći da ostvari pozitivan novčani tok pre kraja 2026. godine "što govori o više nego napetoj finansijskoj poziciji".

"Naravno da je bilo bolje da se Telekom zadužio po što nižoj stopi, ali s obzirom na to kakva je situacija u toj kompaniji, postignute stope nisu tako loše. Međutim, tek sledi teži deo priče. Kompanija će morati da drastično poboljša poslovne rezultate jer novi investitori (poverioci) očekuju konkretnije rezultate od megalomanskih ulaganja ove kompanije", rekao je Gujaničić.

Međutim pitanje je, kako je naveo, šta će biti u budućnosti.

Jedna od kreditnih agencija je, kako je naveo, i rekla da može da se promeni stanje u poslovanju u slučaju da Telekom ne ostvari dodatne prihode.

"Sada je sve lepo i rejting i novac je ušao u kompaniju, ali Telekom ima neto dug od skoro tri milijarde evra i već duže vreme negativan novčani tok. To izuzetno zabrinjava, naročito ako u nekom kritičnom periodu ne uspe da valorizuje dodatne aktivnosti, ali ne vidim kako će to uraditi ako do sada nije", rekao je Gujaničić.

Teme