Web Analytics
Do 31. oktobra poziv za učešće na takmičenju elektrotehničkih škola 'Galaksija kup' - BetaRS

Do 31. oktobra poziv za učešće na takmičenju elektrotehničkih škola 'Galaksija kup'

Ekonomija | Izvor: Beta | 23.10.2024 | access_time 17:05
Do 31. oktobra poziv za učešće na takmičenju elektrotehničkih škola 'Galaksija kup'
Foto: NORDEUS
Poziv za učešće na nacionalnom takmičenju elektrotehničkih škola u Srbiji "Galaksija kup" traje do 31. oktobra.

Takmičenje organizuje Zajednica elektrotehničkih škola Srbije (ZETŠS) u saradnji s Fondacijom Nordeus u ime Grupe za obrazovanje, Školskim centrom "Nikola Tesla" iz Vršca i partnerima iz privrede.

"Zahvaljujući privredi takmičenje postaje sveobuhvatan edukativni program s ciljem da učenicima širom Srbije pruži savremena znanja i veštine koja vode do tehnoloških inovacija za unapređenje razlnih sfera života", piše u saopštenju Fondacije Nordeus.

Kroz edukativne radionice, mentorstva stručnjaka i sveobuhvatnu podršku tokom cele školske godine nastavnici i učenici će dobiti savremena znanja i veštine, unaprediti učenje kroz iskustvo i svoje tehnološke inovacije.

Za "Galaksija kup" škole mogu se prijaviti putem sajta ZETŠS ili Fondacije Nordeus, a finalni događaj biće 28. i 29. marta 2025. godine u Vršcu.

Timovi učenika sa svojim nastavnicima, iz elektrotehničkih škola svake godine imaju zadatak da smisle i razviju tehnološke inovacije koje rešavaju probleme ili unapređuju svakodnevni život.

Reciklaža i očuvanje životne sredine, optimizacija korišćenja solarne energije, unapređenje uzgoja vinogradarskih kultura, produktivnost, zdravstvena nega starijih građana, podrška onima koji imaju teškoće s vidom ili kretanjem, neke su od tema koje biraju mladi inovatori.

Najbolji timovi se na finalnom događaju predstavljaju publici i žiriju. S obzirom na to da je takmičenje akreditovano, najbolji timovi dobijaju dodatne bodove prilikom upisa na željeni fakultet, navela je Fondacija Nordeus.

"Galaksija kup" 2025 prelazi na novi nivo povezivanja obrazovanja, znanja iz industrije, i tehnoloških inovacija, pružajući platformu koja mladima širom Srbije omogućava da izađu izvan okvira klasične učionice, uče od vrhunskih stručnjaka i uz metodologije koje koriste najveće tehnološke kompanije na svetu.

Unikredit (UniCredit) banka koja je glavni pokrovitelj "Galasija kupa", obrazovanje smatra suštinskom polugom celokupnog društva i mogućnost da mladi ljudi "otključavaju svoj potencijal" i da se razvijaju.

Podrška te banke obrazovnom sistemu počinje osnaživanjem nastavnika svim alatima koji su im potrebni da budu najbolji mogući edukatori, kako bi uvek pružali dodatu vrednost svom radu sa učenicima, piše u saopštenju.

Kroz projekte koje podržava, banka nastoji da osigura da nijedno dete ne bude sputano svojim socio-ekonomskim poreklom i da svi imaju jednake mogućnosti za obrazovanjem. Dodatno, učešćem u  programu "Galaksija kup", banka pokreće učenike srednjih škola da na praktičan način primene obrazovanje, koriste talente i veštine i kontinuirano rade na razvoju inovacija i digitalizacije.

Program omogućava učenicima da kroz timski rad i kreativne izazove primene teorijska znanja sarađujući sa stručnjacima iz industrije. "Galaksija kup"  tako osnažuje mlade da postanu nosioci inovacija i lideri tehnoloških promena, otvarajući im nove mogućnosti za dalji razvoj i napredak i pripremajući ih za tržište rada.

Poseban nivo podrške je za nastavnike koji usvojena znanja i metodolodije mogu da šire u svojim školama.

Svaka škola može u "Galaksija kupu" da prijavi timove do tri učenika, uz vođstvo nastavnika - mentora. Učenici će tokom takmičenja razvijati prototipove inovativnih rešenja koristeći tehnologije po izboru, dok će uz podršku mentora iz industrije imati priliku da unaprede svoje ideje i pripreme ih za finale. 

Regionalne radionice za nastavnike i učenike koje će se održati u decembru u Naučno-tehnološkim parkovima u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu, predstavljaju ključnu komponentu ovogodišnjeg programa.

U kasnijoj fazi programa timovi će imati priliku da kroz mentorski program sarađuju sa stručnjacima iz privrede.

Teme