Web Analytics
Besplatna info sesija 'Kako domaćinstva postaju prozjumeri' - BetaRS

Besplatna info sesija 'Kako domaćinstva postaju prozjumeri'

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.10.2024 | access_time 09:50
Besplatna info sesija 'Kako domaćinstva postaju prozjumeri'
Centar za unapređenje životne sredine najavio je danas da će se 30. oktobra održati besplatna info sesija "Kako domaćinstva postaju prozjumeri", u onlajn izdanju.

Kako je navedeno, tokom ove sesije može se saznati kako postati vlasnik solarne elektrane na krovu porodične kuće i ostvariti ušteda kroz manje račune za električnu energiju, odnosno kako da se pravilno odredi snaga elektrane, kako funkcioniše obračun za prozjumere (kupce-proizvođače) i koji su konkretni koraci ka sticanju statusa kupca-proizvođača i upisu u registar prozjumera.

Takođe, govoriće se i o državnim subvencijama koje mogu smanjiti troškove instalacije, kao i o novinama u Zakonu o energetici koje će direktno uticati na prozjumere.

Kako je navedeno, info-sesija je namenjena vlasnicima porodičnih kuća, ali i svima onima koji su zainteresovani za izgradnju solarne elektrane ili žele da saznaju više o mogućnostima korišćenja obnovljive energije u domaćinstvima.

Za info sesiju, koja počinje u 19 sati, može se prijaviti putem linka: https://prozjumer.rs/besplatna-onlajn-info-sesija-kako-domacinstva-postaju-prozjumeri/

Info sesiju će voditi predstavnici Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić i Ivana Jovčić, uz podršku prozjumera Nenada Maričića, Miloša Đorića i Miloša Đukanovića.

Podseća se da domaćinstva u Srbiji, uvođenjem instituta prozjumera, mogu da postanu proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu i povlače ih u skladu sa svojim potrebama, kao i da koriste struju iz distributivne mreže kada im potrošnja prevazilazi proizvodnju iz sopstvene elektrane.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8kW.

Centar za unapređenje životne sredine uspostavio je portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača, koji se može pronaći na adresi prozjumer.rs.

Procenu potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirnu cenu, može se uraditi pomoću Solarnog kalkulatora: https://prozjumer.rs/solarni-kalkulator/ .

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije