Web Analytics
Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo niškoj toplani 126 miliona dinara za dve kotlarnice - BetaRS

Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo niškoj toplani 126 miliona dinara za dve kotlarnice

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.10.2024 | access_time 13:55
 Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo niškoj toplani 126 miliona dinara za dve kotlarnice
Niškoj "Gradskoj toplani" odobrena je donacija od 126 miliona dinara iz državnog budžeta za izgradnju dve kotlarnice na gas, izjavio je danas direktor tog preduzeća Predrag Milačić.

On je rekao da će niška toplana dobiti sredstva zahvaljujući tome što se našla na preliminarnoj listi Ministarstva zaštite životne sredine po konkursu koje je to ministarstvo raspisalo za dodelu sredestava za nabavku, zamenu, sanaciju i rekonstrukciju kotlarnica za grejanje.

Milačić je rekao da se na preliminarnoj listi nalazi još pet toplana, ali da je toplana iz Niša dobila najviše novca.

"Jedna kotlarnica na prirodni gas biće izgrađena u dvorišu škole 'Stefan Nemanja', a druga u dvorištu pošte u Knjaževačkoj ulici. One će grejati područje Niša koje sada greju kotlane na mazut 'Pantelej' i 'Knjaževačka"', rekao je Milačić na naučnoj konferenciji "SimTerm.4E", organizovanoj na Mašinskom fakultetu u Nišu.

On je kazao da će nakon isteka roka žalbe na rezultat konkursa i preliminarnu listu uslediti potpisivanje ugovora, a radovi bi trebalo da krenu naredne godine.

"Očekujemo da te nove kotlarnice već na jesen budu u funkciji. Tada će naša proizvodnja toplotne energije iz energenata koji nisu prirodni gas pasti na samo 2,5 odsto", rekao je Milačić.

Prema njegovim rečima, niška toplana trenutno 96 odsto energije proizvodi iz prirodnog gasa, a preostala četiri procenta iz mazuta, lakog lož ulja i električne energije.

Milačić je rekao da grejna sezona u Nišu počela bez problema u proizvodnji i distribuciji toplotne energije, tako da građani uglavnom zovu i prijavljuju probleme sa grejanjem zbog vazduha u pojedinim radijatorima.





Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije