Web Analytics
Poljski ministar: Želimo da sa Srbijom sarađujemo u iskopavanju litijuma - BetaRS

Poljski ministar: Želimo da sa Srbijom sarađujemo u iskopavanju litijuma

Ekonomija | 24.10.2024 | access_time 16:00
Poljski ministar: Želimo da sa Srbijom sarađujemo u iskopavanju litijuma
prt.scr PKS.rs
 Ministar za državnu imovinu Poljske Jakub Javorovski (Jakub Jaworowski) ocenio je danas da zbog velike rezerve litijuma u Srbiji postoji mogućnost saradnje dve države, jer je sa Poljska najveći evropski proizvođač baterija od tog metala.


"Želimo da sarađujemo sa privrednim subjektima u Srbiji u iskopavanju litijuma. Srbija ima velike rezerve litijuma, za koje znamo da su sastavni deo baterija za automobile, a Poljska je najveći evropski proizvođač tih baterija i tu vidimo mogućnost za sinergiju", rekao je Javorovski u Privrednoj komori Srbije (PKS) na okruglom stolu o potencijalima saradnje dve zemlje u oblasti energetike, rudarstva i zelene transformacije.

Javorovski je ukazao da Poljska i Srbija, kao i cela Evropa treba da rade na obezbeđivanju otpornosti energetskog sektora.

"Poljska je veoma radosna što vidi napore u Srbiji za divesifikaciju izvora energiej što je dobro i za Poljsku i za celu Evropu. Naša saradnja ona može da ide i van energetskog sektora", rekao je ministar navodeći nove tehnologije, veštačku inteligenciju, izgradnju bespilotnih letelica.

Istakao je da je Srbija veoma važan partner Poljskoj i smatra da će se odnosi dalje razvijati.

"Poljska u potpunosti podržava aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji. Od 1. januara Poljska će preuzeti predsedavanje Evropskim savetom i poruka Srbiji biće poruka otvorenosti da stupi u EU", rekao je Javorovski.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Poljske je 2023. godine bila 2,069 milijardi evra. Srbija je u Poljsku najviše izvozila delove za sedišta, auto gume, sredstva za čišćenje, a iz Poljske najviše uvozila koks, vagone i limene poklopce.

U prvoj polovini 2024. godine, ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila je 1,130 milijardi evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61,1 odsto.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović je kazao da je "Poljska naše sedmo tržište za izvoz i 12. partner za uvoz, partner prvog ranga i za uvoz i izvoz, to je nešto što je premašilo naša očekivanja i drago nam je da Poljska postaje sve jača u okviru EU".

Vesović je ocenio da će današnji razgovori sa predstavnicima Poljske pomoći srpskoj poslovnoj zajednici da bolje razume ono što je pred njom, šta je čeka tokom evropskih integracija i šta je pred njom u oblasti energetske i "Zelene tranzicije".

"Osećamo da je Poljska prijateljska država i da će biti mnogo prijateljstava, zajedno sa poslovima, a pre svega razmena iskustva i znanja je veoma važna. Mislim da ćemo do kraja godine doći još jedna poljska delegacija, verovatno mala i srednja preduzeća, što je takođe dobrodošlo", kazao je Vesović.

Posle uvodnih govora se na zatvorenim stručnim panelima razgovara o potencijalima saradnje i biće održani sastanci predstavnika srpskih i poljskih kompanija.

Po podacima Narodne banke Srbije, od 2010. do prve polovine 2024. godine, ulaganja poljskih rezidenata u Srbiju iznosila su 150,3 miliona evra, što je Poljsku svrstalo na 29. mesto po obimu investicija u Srbiji u tom periodu.

 

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

 

 

 

 

Teme